terug naar nwz.nl

Cannabis (wiet) niet bewezen effectief tegen kanker

29.03.2017
Cannabis (wiet) niet bewezen effectief tegen kanker

 

Er zijn enkele onderzoeken gedaan met proefdieren waaruit zou blijken dat de werkzame stoffen in cannabis mogelijk de tumorgroei zouden kunnen remmen, tumorcellen zouden kunnen doden en de aanleg van nieuwe bloedvaten rondom de tumor zouden kunnen voorkomen. Er zijn ook laboratoriumonderzoeken gedaan die aanwijzing geven dat bij bepaalde kankersoorten de tumorcellen juist sneller groeien onder invloed van cannabis.

Dit soort onderzoeken zijn bij mensen echter nooit gedaan. Er is daarom geen medisch wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van cannabis effectief is in de behandeling van kanker.

Medicinale cannabis

Medicinale cannabis kan wel bepaalde klachten die vaak voorkomen bij mensen met kanker (zoals verminderde eetlust, misselijkheid, angst of (zenuw)pijn) helpen verminderen.

Wij adviseren alleen medicinale cannabis op doktersrecept te gebruiken. Uw arts kan u medicinale cannabis voorschrijven, wat in de meeste gevallen door uw eigen apotheek geleverd kan worden. Deze medicinale cannabis kunt u op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld als thee of via inhalatie middels een verdamper. Het roken van medicinale cannabis raden wij af, gezien het risico op longproblemen en ontstekingen in de keel en neus.

Tevens is het mogelijk om medicinale cannabis olie voorgeschreven te krijgen. Hierin werken wij samen met de Transvaal apotheek in Den Haag.

Achtergrond

Cannabis (wiet) wordt gemaakt van gedroogde bloemtoppen van de hennepplant. Het bestaat uit twee hoofdbestanddelen; THC (tetrahydrocannabinol) en CBD (cannabidiol). De samenstelling en sterke van deze twee bestanddelen bepaalt de werking en bijwerking van de cannabis.

In de apotheek zijn vier variëteiten verkrijgbaar: Bedrocan, Bedrobinol, Bediol en Bedica. Bedrocan en Bedrobinol zijn in de vorm van gedroogde bloemtoppen (flos) beschikbaar. De variëteiten Bediol en Bedica zijn als granulaat beschikbaar, waarbij de bloemtoppen zijn vermalen.

Welke variëteit voor u het meest geschikt is, hangt af van uw klachten en wat u van de cannabis verwacht.

Beperkte vergoeding door zorgverzekeraar.

Niet alle zorgverzekeraars vergoeden medicinale cannabis. Wij raden u daarom aan contact met uw zorgverzekeraar op te nemen wanneer u door uw arts medicinale cannabis heeft voorgeschreven gekregen.

Cannabis via de coffeeshop of internet

Cannabis gekocht bij de coffeeshop of via internet kan een wisselende samenstelling hebben of vervuild zijn. Hierdoor kan de werking en bijwerking onvoorspelbaar zijn. Wij raden u dan ook af deze cannabis te gebruiken. Mocht u toch op eigen initiatief cannabis gebruiken, meld dit dan altijd aan uw behandelend arts.

Bronnen

http://www.voedingenkankerinfo.nl/heeft-het-zin-om-wietolie-te-gebruiken-bij-kanker

https://www.cannabisbureau.nl/medicinale-cannabis/patiënteninformatie

https://www.transvaalapotheek.nl/cannabis-olie-2

Artikel: Cannabisolie bij kanker. Wetenschappelijke stand van zaken ten toepassing in de reguliere gezondheidszorg. Medisch Contact, november 2016, jaargang 19, nummer 8, pp 33-35.