terug naar nwz.nl

Primeur in Noord-Europa: Noordwest neemt als eerste nieuw borstbiopsie-apparaat in gebruik

23.11.2017
Primeur in Noord-Europa: Noordwest neemt als eerste nieuw borstbiopsie-apparaat in gebruik

Minder ongemak voor patiënten en minuten tijdswinst per onderzoek, dat zullen de grootste voordelen van het Brevera breast biopsy system zijn. Noordwest Ziekenhuisgroep heeft op 21 november als eerste ziekenhuis in Noord-Europa het borstbiopsie-apparaat in gebruik genomen.

Biopt en foto tegelijk
Een biopt wordt gedaan om bij patiënten met een verdenking van borstkanker een diagnose te stellen. Het Brevera breast biopsy system van Hologic maakt het mogelijk om tijdens het nemen van de biopten uit de borst al foto’s te maken van de stukjes weefsel. Zo kan tegelijkertijd worden beoordeeld of het onderzoek gelukt is. Voor de patiënt is dit een voordeel omdat het minder ongemak oplevert en de duur van de ingreep wordt verkort. De tijdswinst kan oplopen tot 10 minuten per patiënt.

Onderzoek
Noordwest Ziekenhuisgroep is door fabrikant Hologic uitgekozen als partner in het onderzoek naar de ervaringen met de Brevera. Patiënten hebben zelf de keuze of ze deel willen nemen aan het onderzoek. In Noord-Europa is Noordwest de eerste plek waar het borstbiopsie-apparaat in gebruik werd genomen. In totaal gaan 5 Europese ziekenhuizen in onderzoeksverband werken met het systeem. Het onderzoek met de Brevera wordt uitgevoerd op locatie Alkmaar, maar ook patiënten die onder behandeling zijn in Den Helder komen ervoor in aanmerking.

Borstkliniek
Noordwest en het Rode Kruis Ziekenhuis werken samen op het gebied van borstkankerzorg. Patiënten kunnen terecht op drie locaties in de regio: Alkmaar, Beverwijk en Den Helder. Jaarlijks behandelen onze specialisten en medewerkers meer dan 600 patiënten met borstkanker. Door deze aantallen zijn wij één van de grootste behandelaars van borstkankerzorg in Nederland.

In de media
Radioloog Shirley Go is geïnterviewd door het Noordhollands Dagblad over het nieuwe borstbiopsie-apparaat. Lees het artikel 'Dolblij met tien minuten winst'