terug naar nwz.nl
Menu

Radiotherapie hoofd-halsgebied (zonder chemotherapie)

Een van de mogelijkheden voor behandeling bij kanker in het hoofd-halsgebied is radiotherapie (bestraling). Als u bestraald wordt voor huidkanker, dan is onderstaande informatie niet van toepassing; lees dan verder bij radiotherapie van huidkanker.

Radiotherapie kan een hoofdbehandeling zijn of een aanvullende behandeling na een operatie. Een aanvullende bestraling na een operatie vernietigt kankercellen die mogelijk zijn achtergebleven. Bestralingen gebeuren poliklinisch. Maar als u gelijktijdig chemo- of immunotherapie krijgt, dan wordt u enkele keren een paar dagen opgenomen. 

Voorbereidingen voor de bestraling

Gesprek radiotherapeut-oncoloog
U krijgt op de afdeling radiotherapie een gesprek met de radiotherapeut-oncoloog over de behandeling, de voorbereidingen en de bijwerkingen. Lees meer algemene informatie over radiotherapie (bestraling)
 
Voorlichting radiotherapie
In een persoonlijk gesprek met de voorlichter krijgt u aanvullende informatie. U ziet een fotopresentatie over de behandeling. U kunt hier ook uw vragen stellen. 
 
Masker maken
Voor bestraling van het hoofd-halsgebied wordt eerst een fixatiemasker gemaakt, zodat uw hoofd en schouders tijdens de bestraling niet kunnen bewegen. Het maken is pijnloos en duurt ongeveer 10 minuten.
Het masker wordt met een kliksysteem aan de bestralingstafel bevestigd, zodat u bij elke bestraling in precies dezelfde houding ligt. 
 

Onderzoeken vooraf

  • MRI en/of PET scan
    Vaak wordt nog vóór het gesprek op de afdeling radiotherapie eerst een MRI scan of een PET scan gemaakt om te bepalen wat de beste behandeling is. Deze scan wordt soms al gemaakt met het masker op. 
  • CT scan
    U krijgt een CT scan met het masker op, waarbij u in precies dezelfde houding ligt als waarin u later wordt bestraald. Daarna worden er markeringen aangebracht op het masker en op de huid. Deze markeringen zijn een hulpmiddel om exact dezelfde houding terug te vinden bij de bestralingen.


De behandeling
De bestraling
Radiotherapeutisch laboranten in Alkmaar voeren de dagelijkse bestralingen uit. Tijdens de bestraling ligt u in dezelfde houding als bij de CT scan. Dit controleren wij door foto's te maken tijdens de bestraling. De afdeling beschikt over de modernste technieken om het gezond weefsel zo veel mogelijk te sparen. 
De bestraling zelf duurt enkele minuten en is pijnloos. De totale afspraak duurt 15 tot 20 minuten.

Bijwerkingen
Deze bestralingsbehandeling veroorzaakt een aantal bijwerkingen. De mogelijke bijwerkingen in het hoofd-halsgebied hebben gevolgen voor eten, drinken en slikken. Deze behandeling wordt dan ook over het algemeen als ingrijpend en zwaar ervaren. Daarom wordt u, behalve door uw arts, ook ondersteund door een diëtist, mondhygiënist en de casemanager.