terug naar nwz.nl

Bestraling bij huidkanker

Een behandelmogelijkheid bij huidkanker is bestralen. Het doel van de behandeling is om kankercellen of afwijkende cellen te doden, terwijl gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven.

Voorbereiding voor de bestraling
Gesprek radiotherapeut – oncoloog
U krijgt eerst een gesprek met de radiotherapeut-oncoloog. Tijdens dit gesprek bespreekt de radiotherapeut met u:

  • de behandeling
  • de voorbereidingen
  • de bijwerkingen

Ook hoort u hoe vaak bestraling nodig is. Dit kan verschillen van 3 tot 6 weken, 4 of 5 dagen per week.

Gesprek voorlichter
Eventueel krijgt u ook nog een gesprek met één van de voorlichters van de afdeling. U krijgt dan in een persoonlijk gesprek aanvullende informatie en uitleg, waarbij wij u een fotopresentatie laten zien.

Loodmasker
Bij het bestralen van huidtumoren gebruiken we regelmatig een loodmasker. Dit masker beschermt het omliggende weefsel tegen straling. Hiervoor wordt een gipsafdruk van het te bestralen gebied gemaakt. Dit is pijnloos en duurt ongeveer 20 minuten. Wanneer dit voor u van toepassing is, leggen wij u dit verder uit.

De behandeling
Voor de bestraling van de huid, gebruiken we een apparaat waarbij de straling niet diep het lichaam in komt. Van de bestraling voelt u niets. De behandeling duurt maximaal 15 minuten.


Bijwerkingen
Deze behandeling met bestraling geeft alleen bijwerkingen op de plek die bestraald is. Dit bespreekt de radiotherapeut met u.

Meer informatie
Verdere informatie krijgt u tijdens het gesprek met de radiotherapeut en eventueel de voorlichter. U krijgt dan ook de behandelwijzer radiotherapie mee met alle belangrijke informatie.
Tussendoor kunt u uw vragen stellen aan degenen die u begeleiden tijdens de behandeling. Omdat u veel informatie krijgt raden wij u aan om bij alle gesprekken/uitleggen over de behandeling iemand mee te nemen.