terug naar nwz.nl

Actinische keratose

Actinische keratose is een voorstadium van kanker. We noemen dit ook wel een premaligne aandoening van de huid.
Premaligne aandoeningen van de huid zijn afwijkingen die nog geen huidkanker zijn, maar dit wel kunnen worden. Deze huidaandoening komt voornamelijk voor bij oudere mensen, maar kan ook op jongere leeftijd ontstaan. Het onstaat meestal onder invloed van te veel ultraviolette straling (UV-straling). Actinische keratose is de meest voorkomende premaligne aandoening. Actinisch betekent: ontstaan door ultraviolette straling. 

Wat merkt u van actinische keratose?
Een keratose is een hoornig plekje dat een beetje op een wrat of een eczeemplekje lijkt. De huid voelt wat rasperig aan.
Soms ontstaat er een klein wondje, vooral door te krabben. Dit komt omdat de hoornlaag vrij vast zit en zich niet als een korstje laat afkrabben.

Is actinische keratose te voorkomen?
In het algemeen kunnen we zeggen: geniet van de zon en verklein het risico op huidkanker door altijd verstandig te zonnen. Lees de folder ‘Verstandig zonnen’.

Bij twijfel naar uw huisarts

Een premaligne aandoening kan overgaan in een plaveiselcelcarcinoom. Dit gebeurt niet vaak. Toch is het goed met deze mogelijkheid rekening te houden. Als u twijfelt of onzeker bent over een huidafwijking, maak dan een afspraak met uw huisarts.