terug naar nwz.nl

Baarmoederhalskanker

Bij baarmoederhalskanker ontstaan kwaadaardige cellen in het slijmvlies in het overgangsgebied van de baarmoederhals naar de baarmoedermond (zie afbeelding).
Het HPV-virus (humaan papillomavirus) speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van deze kwaadaardige cellen. Meestal verdwijnen deze afwijkende cellen vanzelf. Maar als er steeds meer afwijkende cellen bijkomen, kan er een voorstadium van baarmoederhalskanker ontstaan en uiteindelijk baarmoederhalskanker. 
Baarmoederhalskanker komt op alle leeftijden voor, maar ontstaat meestal tussen de 35 en 50 jaar.

Wat merkt u van baarmoederhalskanker?
U merkt in het begin niets van de afwijkende kwaadaardige cellen in het slijmvlies van de baarmoederhals. Maar in een later stadium kunt u last krijgen van onregelmatig bloedverlies en/of bloedverlies tijdens/na de geslachtsgemeenschap.

Heeft u een van deze klachten? Maak dan altijd een afspraak met uw huisarts.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker is niet te voorkomen. Wel is het belangrijk dat het zo vroeg mogelijk wordt ontdekt. Hiervoor worden vrouwen tussen de 30 en 60 jaar iedere 5 jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het landelijke bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Is uw uitstrijkje afwijkend, dan verwijst uw huisarts u door naar de gynaecoloog.