terug naar nwz.nl

IKNL lanceert kankeratlas

17.01.2023
IKNL lanceert kankeratlas

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft de Nederlandse Kankeratlas gelanceerd. In de Kankeratlas is per regio in Nederland de impact te zien van kanker. Deze interactieve digitale atlas brengt de 24 meest voorkomende kankers in Nederland in beeld. Ook toont de atlas patronen van hoe vaak bepaalde kankersoorten voorkomen (incidentie), gebaseerd op waar mensen woonden toen ze de diagnose kanker kregen.

Hoe werkt de Kankeratlas?
Op de kaart van Nederland is per 3-cijferig postcodegebied de incidentie van 24 kankersoorten te zien, evenals al deze kankersoorten bij elkaar opgeteld. U kunt dus zien of de incidentie hoger, lager of gelijk is aan wat we verwachten op basis van het Nederlands gemiddelde (2011 – 2020). 

Variatie
Per regio is er voor sommige kankersoorten een variatie te zien. Dat is bijvoorbeeld bij huidkanker, baarmoederhalskanker en longkanker. Deze variaties kunnen het gevolg zijn van omgevingsfactoren, karakteristieken zoals blootstelling aan schadelijke factoren in het verleden, leefstijl, diagnostiek, zonnestraling en mate van toegang tot gezondheidszorg.

 
Het doel van de Kankeratlas
Het grootste doel van de Kankeratlas is de impact van kanker verkleinen. Maar de atlas helpt ook bij:

  • Delen van informatie
  • Onrust over de invloed van omgevingsfactoren verminderen
  • Aanleiding bieden voor vervolgonderzoeken naar oorzaken van variaties
  • Achtergrond informatie bieden bij het maken van (individuele) besluiten.