terug naar nwz.nl

Inzet mammaprint bij borstkankerpatienten

20.04.2016
Inzet mammaprint bij borstkankerpatienten
'Inzet mammaprint kan aanvullende chemotherapie na borstkanker bij een deel van de patiënten voorkomen'

Vrouwen die geopereerd zijn wegens borstkanker, krijgen nadien vaak een aanvullende behandeling met chemotherapie aangeboden om het ontstaan van uitzaaiingen in de toekomst te voorkomen. De mammaprint is een test die op basis van de genetische kenmerken van de borstkanker een hoog of laag risico op het ontstaan van uitzaaiingen voorspelt.

Groot kankercongres
Op 18 april jl. werden op een groot Amerikaans kankercongres ('AACR') de eerste uitkomsten van de zogenaamde 'MINDACT' studie gepresenteerd. Hierbij werd onderzocht of door het gebruik van de mammaprint beter voorspeld kan worden of een patiënt baat heeft bij aanvullende chemotherapie.

Belangrijkste resultaat
De belangrijkste uitkomst van de studie is dat de mammaprint een groep patiënten kan selecteren die behandeling met aanvullende chemotherapie bespaard kan blijven. In de totale onderzochte groep (6693 patiënten) kon door inzet van de mammaprint bij 14% van de patiënten de chemotherapie verantwoord achterwege blijven.

Rol Oncologisch Centrum Noordwest Ziekenhuisgroep
De studie is in 111 ziekenhuizen in Europa uitgevoerd, waaronder Noordwest. Het oncologisch centrum wil alle (honderden!) patiënten danken voor hun deelname aan dit toonaangevende onderzoek. Samen werken we aan betere behandelingen voor de toekomst!

Inzet mammaprint
Tot slot nog een opmerking over de inzet van de mammaprint: in de Noordwest Ziekenhuisgroep wordt al langere tijd de mammaprint aangeboden. Patiënten kunnen er op rekenen dat deze test wordt ingezet wanneer er een indicatie is.

Tekst: Drs. S. Vrijaldenhoven en Drs. M.P. Hendriks