Bij (een voorstadium van) baarmoederkanker kan het nodig zijn om de baarmoeder te verwijderen (uterus extirpatie of hysterectomie). Dit kan op verschillende manieren:
- via de vagina (vaginaal)
- via de buikwand (abdominaal)
- via de buikwand met een kijkoperatie (laparoscopisch)
Wat de beste manier is, hangt onder andere af van de aanleiding voor de ingreep, hoe groot de baarmoeder is en/of de mate van verzakking. Uw gynaecoloog bespreekt dit van tevoren met u. (De eierstokken en de eileiders hoeven meestal niet verwijderd te worden)
Verwijdering van de baarmoeder via de vagina
Een operatie via de vagina is alleen mogelijk als de baarmoeder niet te groot is en vanzelf al iets in de vagina naar beneden komt. Bij deze operatie wordt ook de baarmoedermond verwijderd. Bij een verzakking van de blaas en/of endeldarm wordt deze manier van opereren gecombineerd met een operatie aan de voor- of achterwand van de vagina. Het voordeel van een operatie via de vagina is dat u over het algemeen veel sneller opknapt dan na een buikoperatie.
Verwijdering van de baarmoeder via de buikwand
Als verwijdering via de vagina niet mogelijk is, wordt u via de buikwand geopereerd. De gynaecoloog maakt vlak boven het schaambeen een horizontale snede van zo’n 10 tot 15 centimeter (bikini snede). Bij een grote baarmoeder of bij baarmoederkanker kan een verticale snede nodig zijn.
Verwijdering van de baarmoeder via een kijkoperatie
Als de baarmoeder niet te groot is en niet (te) ver in de vagina is gezakt, kan de gynaecoloog de baarmoeder met een kijkoperatie verwijderen. Via 3 tot 4 sneetjes in de buikwand brengt de gynaecoloog een kijkbuis en instrumenten in. Hiermee wordt de baarmoeder losgemaakt. Daarna wordt de baarmoeder via de vagina of (in kleine stukken) door de kijkbuis weggehaald. Het voordeel van een kijkoperatie is dat u sneller opknapt dan na een buikoperatie.
Hoe bereidt u zich voor op het verwijderen van de baarmoeder?
U krijgt van uw gynaecoloog en casemanager uitgebreide voorlichting over de operatie. Omdat u algehele anesthesie (narcose) of een ruggenprik krijgt, moet u voor de ingreep nuchter zijn. Lees op de algemene website meer over uw opname en bekijk de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie’.
Wat kunt u verwachten na verwijdering van de baarmoeder?
Herstel na het verwijderen van de baarmoeder duurt ongeveer 6 weken. Maar dit is per persoon verschillend en ook afhankelijk van de aanleiding van de ingreep. Voor goed herstel is het belangrijk dat u de eerste weken rustig aan doet en niet zwaar tilt. U komt na ongeveer 6 weken voor controle.
Als de baarmoeder wordt verwijderd in verband met een kwaadaardige aandoening dan volgt na 2 weken een afspraak op de polikliniek. De gynaecoloog bespreekt dan met u de uitslag van het weefselonderzoek en de eventuele vervolgbehandeling.