terug naar nwz.nl

Chronische lymfatische leukemie (CLL)

Leukemie wordt verdeeld in acuut en chronisch. Als de diagnose acute leukemie is gesteld, wordt u meestal naar een academisch ziekenhuis doorverwezen voor behandeling.
Chronische lymfatische leukemie (CLL) is de meest voorkomende vorm van leukemie, hoewel het een zeldzame aandoening is (50 patienten per 100.000 per jaar). Het is een kwaadaardige aandoening van een bepaald type witte bloedcellen die een rol spelen bij de afweer (B-lymfocyten). Er is een sterke toename van deze cellen in het bloed te meten.

Wat merkt u van Chronisch lymfatische leukemie?
De ziekte is vooral in het begin vrijwel zonder symptomen. Bij de meeste mensen wordt de ziekte daarom per toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij bloedonderzoek.
De volgende klachten kunnen bestaan of kunnen later ontstaan:

  • vergrote lymfklieren
  • pijn links boven in de buik (in geval van CLL door een vergrote milt)
  • miltvergroting
  • bloedarmoede
  • bloedingen (bloedneus, bloedend tandvlees, blauwe plekken)
  • toename van vatbaarheid voor infectie

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld door bloedonderzoek. In veel gevallen is de ziekte niet agressief.
In enkele gevallen is de ziekte agressief en moet er zo snel mogelijk met de behandeling worden gestart. Er zijn verschillende vormen van CLL. Afhankelijk van de bij u ontdekte vorm is de levensverwachting langer dan 10 jaar met een goede kwaliteit van leven en geen of nauwelijks behandelingen of korter dan 10 jaar met meer noodzaak tot behandelen. CLL is tot nu toe nog niet te genezen.