Speciaal voor jongvolwassenen met kanker biedt Noordwest Oncologisch centrum AYA-zorg. Dat is de afkorting voor Adolescents and Young Adults-zorg. Deze zorg is er voor patiënten in de leeftijd van 18 tot 39 jaar. In Nederland krijgen ongeveer 3900 jongvolwassenen per jaar de diagnose kanker. Jongvolwassenen hebben te maken met leeftijdspecifieke problemen, daarom vinden wij AYA-zorg belangrijk.
De diagnose kanker zet je leven op z’n kop. Het is logisch dat je veel vragen hebt. Je kan hierbij denken aan vragen over je opleiding, werk, relaties, verzekeringen, seksualiteit en vruchtbaarheid.
Jij staat centraal
AYA-zorg in het Noordwest wordt verleend door verschillende professionals, zoals een verpleegkundig specialist, casemanager of arts. Tijdens de behandeling, maar ook daarna wordt speciale zorg en ondersteuning geboden in de vorm van gesprekken, het ‘AYA-consult’. Deze gesprekken zijn een aanvulling op de medische zorg die je krijgt. Tijdens dit consult sta jij als mens centraal. Samen met jou focussen we op jouw wensen, behoeften en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker.
AYA-consult
AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn …’ AYA-zorgconcept. Op de website van het AYA Zorgnetwerk vind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst.
Voorbeelden van vragen zijn:
- hoe werkt het met een ziektewetuitkering?
- is het nodig om je ei- of zaadcellen in te vriezen?
- blijf je op je studentenkamer wonen of ga je terug naar je ouders?
- hoe vertel je het aan je kinderen, vrienden en relaties?
- hoe sluit je een hypotheek af na kanker?
Als het nodig is kan de casemanager, verpleegkundige specialist of arts de hulp van andere zorgverleners inschakelen, zoals bijvoorbeeld een diëtiste, psycholoog en maatschappelijk werker. Daarnaast zijn wij als Noordwest Oncologisch centrum aangesloten bij het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk.
Bekijk de patiëntenfolders van AYA zorgnetwerk:
Meer informatie of een afspraak maken?
Heb je vragen over AYA-zorg in Noordwest Oncologisch centrum of wil je een afspraak maken? Stuur een mail naar aya@nwz.nl.
Je kunt op de speciale AYA-website ook veel andere informatie over jong & kanker vinden. Bijvoorbeeld informatie over hypotheken en verzekeringen. Kijk hiervoor op www.ayazorgnetwerk.nl.
Praten met lotgenoten
Inloophuis ’t Praethuys heeft speciale lotgenotengroepen waarin je met lotgenoten kan praten, herkenning kunt vinden en leeftijdsgenoten kunt ontmoeten die hetzelfde meemaken als jij. Lees meer op de website van 't Praethuys Alkmaar.
Stichting Jongeren en Kanker (SJK) organiseert ook regelmatig evenementen. Neem een kijkje op de website van SJK.
Interview in het magazine
Saskia de Bie, verpleegkundig specialist, vertelt over de AYA-zorg in de Noordwest oncologiespecial. Lees het artikel 'Jongvolwassen en kanker. Wat nu?'.