terug naar nwz.nl

Uw behandelteam

Als u kanker heeft, komt u in aanraking met veel verschillende afdelingen, medisch specialisten en andere zorgverleners. Omdat kanker een zeer complexe ziekte is, hebben veel artsen en andere zorgverleners zich gespecialiseerd op één of meerdere soorten kanker. In Noordwest Ziekenhuisgroep hebben wij de volgende gespecialiseerde behandelteams:

Borstkanker Mamma-oncologie 
Darmkanker Colorectale oncologie
Erfelijke kanker Familiaire oncologie
Hersentumoren en kanker in het ruggenmerg Neurologische tumoren
Huidkanker  
Kanker in het hoofd-halsgebied Hoofd-halsoncologie
Kanker van de blaas, nieren en urinewegen en mannelijke geslachtsorganen Urologische tumoren
Kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen Gynaecologische tumoren
Kanker van de bloedvormende organen en lymfklieren Hematologische oncologie
Kanker van de hormoonproducerende organen en weefsels Endocriene tumoren
Kanker van de weke delen (sarcomen) en bottumoren Sarcomen
Longkanker Longoncologie
Uitgezaaide kanker naar de wervelkolom en ruggenmerg Spinale oncologie
Kanker van het spijsverteringskanaal Algemene oncologie

 

Overleg met team van specialisten
De oncologische zorg (zorg bij kanker) is multidisciplinair georganiseerd. Dat wil zeggen dat alle in de kankersoort gespecialiseerde afdelingen en specialisten intensief met elkaar samenwerken en gezamenlijk uw behandelplan opstellen. Bij elke kankersoort hoort een behandelteam. De casemanager is ook onderdeel van uw behandelteam en zij is in het hele traject uw vaste aanspreekpunt. De gespecialiseerde behandelteams komen op vaste tijden bij elkaar om gezamenlijk alle kankerpatiënten te bespreken. Zo’n overleg heet een multidisciplinair overleg (MDO). In het volgende filmpje vertelt internist-hematoloog Hein Visser over zijn vak en geeft een uniek inkijkje in het multidisciplinair overleg:

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen

Behandelplan vaststellen
De medische specialist is verantwoordelijk voor uw behandeling. Dit kan een internist-oncoloog zijn, maar bijvoorbeeld ook een chirurg, gynaecoloog, uroloog. Dit hangt af van het soort kanker dat u heeft. Voordat hij met u een behandelplan maakt, overlegt hij met het team van specialisten in het MDO. De meeste MDO’s zijn één keer per week. Hierbij worden alle onderzoeken, zoals foto’s, scans en biopten bekeken en bespreken de specialisten gezamenlijk uw behandelopties. Van de MDO’s wordt een verslag gemaakt en dit wordt binnen twee dagen aan uw huisarts gestuurd. Uw arts bespreekt na het MDO de behandelopties met u. Samen met u arts maakt u uiteindelijk een keuze.