terug naar nwz.nl

Podcastserie 'Naast Noordwest'

Wanneer je het ziekenhuis binnenloopt ben je opeens onderdeel van een wereld op zichzelf. In die wereld ontmoeten talloze mensen, zorgprofessionals en patiënten, elkaar op de kwetsbare momenten van een mensenleven. De relatie tussen een patiënt en een zorgprofessional is soms technisch, praktisch en altijd gericht op genezing of kwaliteit van leven. Maar soms gebeurt er iets bijzonders. Dan maakt een zorgprofessional een onuitwisbare indruk op een patiënt, of andersom. Dat zit ‘m niet eens in grote dingen, maar juist in een gebaar, of een zin die iemand zegt. Dat moment verandert de relatie voorgoed, die wordt opeens ‘bijzonder’.

In Naast Noordwest gaan patiënt en zorgprofessional met elkaar in gesprek. Van mens tot mens praten zij over de indruk die ze op elkaar hebben achtergelaten en hoe dat hun relatie heeft gevormd. Maar vooral, wat dat voor hen persoonlijk betekend heeft in hun proces of perspectief.

In Naast Noordwest beluister je oprechte, ontroerende, mooie en soms ook heftige verhalen. Daaruit blijkt dat we in die ‘wereld op zichzelf’ samen het verschil kunnen maken.

Afleveringen met thema oncologie:

  • Twee kapiteins, met casemanager Lucienne Dol
  • Vreemde ogen, met plastisch chirurg Jorien Werkman
  • Ontspannen ertegenaan, met klinisch psycholoog Hilde Lootens

 

Maaike, een jonge en erg sportieve vrouw, krijgt darmkanker. Ze werkt in Noordwest; naast collega is ze nu opeens ook patiënt. Een ingewikkelde en moeilijke tijd volgt. Casemanager Lucienne houdt, samen met Maaike, strak de regie over het proces van behandelingen. Lucienne is vraagbaak, steunpilaar en houdt in de gaten wat Maaike wil, welke stappen nemen ze wel en niet? Maar ook zet ze Maaike soms weer met beide benen op de grond, want naast de ziekte is er ook nog zoiets als familie, en een gezin met een jong kind. In deze intense periode ontwikkelen ze een sterke band en merkt Maaike hoe waardevol de rol van een casemanager is.

 

Wanneer bij Romina borstkanker wordt geconstateerd, is de COVID-19 pandemie net begonnen. Als Romina letterlijk klaar ligt voor haar operatie, wordt haar koorts de grote spelbreker: de operatie gaat niet door. Plastisch chirurg Jorien Werkman, op dat moment volledig ingepakt in COVID-beschermende kleding, is de slechte nieuws-boodschapper. Ondanks dat ze alleen de ogen van Jorien kan zien, wordt Romina gerustgesteld door de ogen en houding van Jorien. Zij maakt dit moeilijke moment voor Romina acceptabel. In de podcast wisselen ze met elkaar uit wat het men gedaan heeft en gaan ze samen terug naar de holding – de voorbereidingsruimte van het operatiecomplex - waar ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Wat doet het met Romina om weer terug te zijn op die plek?

 

Je bent heel ziek en je moet behandelingen ondergaan om beter te kunnen worden. Maar die behandelingen zijn vaak helemaal niet prettig. Sterker nog, je raakt volledig in paniek als je eraan denkt. Dat gebeurde bij Ingrid. Bij de eerste radiotherapiebehandeling werd Ingrid heel angstig, raakte volledig in paniek en werd moedeloos. Ze kwam voor een dilemma te staan: de behandeling had ze nodig om verder te kunnen leven, maar hoe moest ze dat doen zonder in paniek te raken? Klinisch psycholoog Hilde weet het nog goed hoe ze Ingrid daar ontredderd aantrof en was vastbesloten haar te helpen. Door goed te luisteren naar de behoeften van Ingrid, kwamen ze tot een oplossing. Samen met haar man Joop kijkt Ingrid met Hilde terug op dit bijzondere moment.