terug naar nwz.nl
Menu

Borstsparende operatie

Bij een borstsparende behandeling verwijdert de chirurg de tumor uit uw borst. Uw borst wordt daarbij gespaard. De operatie duurt ongeveer een half uur. Afhankelijk van uw situatie wordt u voor deze operatie 1 (dagopname) of meer dagen opgenomen. De patholoog onderzoekt in het laboratorium de eigenschappen van de tumor en of de snijranden vrij zijn van kwaadaardige cellen. U komt na ongeveer 10 dagen voor controle bij uw chirurg en de mammacare verpleegkundige. U krijgt dan ook de uitslag van het weefselonderzoek. Een borstsparende operatie wordt altijd aangevuld met bestraling. U start hiermee zo’n 4 weken na de operatie .
 
Een borstsparende operatie wordt zo nodig gecombineerd met het verwijderen van de schildwachtklier of een okselkliertoilet.
 
Hoe bereidt u zich voor op een borstsparende operatie?
Omdat u algehele anesthesie (narcose) krijgt, moet u voor de operatie nuchter zijn. Van de mammacare verpleegkundige en andere zorgverleners krijgt u verder uitleg en alle informatie die u nodig heeft om u goed voor te bereiden op de operatie. Bekijk ook het filmpje ‘Goed voorbereid op uw operatie’ op de algemene website.
 
Wat kunt u verwachten na een borstsparende operatie?
U wordt een dag na uw ontslag thuis gebeld door de mammacare verpleegkundige. U kunt dan al uw eventuele vragen stellen. Om een stijve schouder te voorkomen, is het belangrijk dat u uw arm en schouder zo gewoon mogelijk beweegt. Het is daarbij wel belangrijk dat u niet door uw pijngrens heengaat. Voor goed herstel is het verder belangrijk dat u rust en voldoende pijnstillers neemt als dat nodig is. Lees de adviezen voor thuis die belangrijk zijn voor uw herstel in de behandelwijzer. Deze krijgt u uitgereikt van de mammacareverpleegkundige.

Kwaliteit van zorg
Ons ziekenhuis is in het bezit van het roze lintje. Het lintje geeft aan dat ons ziekenhuis de zorg verleent zoals de Borstkankervereniging Nederland deze voor ogen heeft. BVN combineert ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen in de Monitor Borstkankerzorg.