terug naar nwz.nl
Menu

Borstamputatie

Bij een borstamputatie verwijdert de chirurg de hele borst, inclusief de tepel. De operatie duurt ongeveer een uur. Afhankelijk van uw herstel, kunt u een dag na de operatie met ontslag. De patholoog onderzoekt in het laboratorium de eigenschappen van de tumor en of de snijranden vrij zijn van kwaadaardige cellen. U komt na ongeveer 10 dagen voor controle bij uw chirurg en de mammacare-verpleegkundige. U krijgt dan ook de uitslag van het weefselonderzoek.

Een borstamputatie wordt zo nodig gecombineerd met het verwijderen van een schildwachtklier of een okselkliertoilet.

Hoe bereidt u zich voor op een borstamputatie?
Omdat u algehele anesthesie (narcose) krijgt, moet u voor de operatie nuchter zijn. Van de mammacare-verpleegkundige en andere zorgverleners krijgt u verder uitleg en alle informatie die u nodig heeft om u goed voor te bereiden op de operatie. Bekijk ook het filmpje ‘Goed voorbereid op uw operatie’ op de algemene website.

Wat kunt u verwachten na een borstamputatie?
De dag na de operatie komt de mammacare-verpleegkundige op de verpleegafdeling bij u langs, om een tijdelijke prothese aan te meten. U kunt dan al uw eventuele vragen stellen. Voor de beweeglijkheid van uw arm en schouder is het belangrijk dat u een paar dagen na de operatie begint met arm- en schouderoefeningen. U krijgt hier in het ziekenhuis uitleg over. Voor goed herstel is het verder belangrijk dat u rust en voldoende pijnstillers neemt als dat nodig is.

Lees de adviezen voor thuis die belangrijk zijn voor uw herstel in de behandelwijzer. Deze krijgt u uitgereikt van de mammacare-verpleegkundige.

Kwaliteit van zorg
Ons ziekenhuis is in het bezit van het roze lintje. Het lintje geeft aan dat ons ziekenhuis de zorg verleent zoals de Borstkankervereniging Nederland deze voor ogen heeft. BVN combineert ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen in de Monitor Borstkankerzorg.