terug naar nwz.nl
Menu

Okselkliertoilet

Eventuele uitzaaiingen van een tumor in de borst lopen via de lymfebanen naar de lymfeklieren in de oksel. Het verwijderen van alle lymfeklieren in de oksel noemen we een okselkliertoilet. Afhankelijk van uw situatie wordt het verwijderen van de lymfeklieren al dan niet gecombineerd met een borstbesparende operatie of borstamputatie.
 
Hoe bereidt u zich voor op een okselkliertoilet?
Omdat u algehele anesthesie (narcose) krijgt, moet u voor de operatie nuchter zijn. Van de mammaverpleegkundige en andere zorgverleners krijgt u verder uitleg en alle informatie die u nodig heeft om u goed voor te bereiden op de operatie. Bekijk ook het filmpje ‘Goed voorbereid op uw operatie’ op de algemene website.
 
Wat kunt u na de ingreep verwachten?
U wordt een dag na uw ontslag thuis gebeld door de mammaverpleegkundige. U kunt dan al uw eventuele vragen stellen. Voor de beweeglijkheid van uw arm en schouder is het belangrijk dat u een paar dagen na de operatie begint met arm- en schouderoefeningen. U krijgt hier in het ziekenhuis uitleg over. Voor goed herstel is het verder belangrijk dat u rust en voldoende pijnstillers neemt als dat nodig is. 
Lees de adviezen voor thuis die belangrijk zijn voor uw herstel in de behandelwijzer. Deze krijgt u uitgereikt van de mammacareverpleegkundige.