terug naar nwz.nl

Okselkliertoilet

Een okselkliertoilet is een operatie waarbij alle lymfeklieren uit de oksel worden verwijderd.
Als borstkanker uitzaait, gaat dit meestal via de lymfeklieren in de oksel. Kankercellen die loskomen van de tumor, komen eerst in het lymfevocht terecht en worden dan afgevoerd naar de lymfeklieren. Bij borstkanker zijn kankercellen in de lymfeklieren van de oksel een belangrijke graadmeter: als de lymfeklieren uitzaaiingen bevatten kan dat in meer of mindere mate iets zeggen over het risico op uitzaaiingen verder in het lichaam.

Bekijk de video 'Behandeling okselkliertoilet' van Borstkankervereniging Nederland.

Uitzaaiing beperkt tot lymfeklieren oksel 
Als de uitzaaiingen zich beperken tot de lymfeklieren in de oksel is genezing mogelijk. U krijgt dan bijvoorbeeld aanvullende chemotherapie, hormonale therapie en/of radiotherapie. Er wordt dan ook niet gesproken over uitgezaaide kanker. 

Uitzaaiing tot voorbij lymfeklieren oksel 
Als de kankercellen zijn doorgegroeid en aangetoond tot voorbij de lymfklieren is er sprake van uitgezaaide kanker.
 
Hoe bereidt u zich voor op een okselkliertoilet?
In de patiëntenfolder ‘okselkliertoilet’ leest u alles over de operatie.

Algemene folder en filmpje 
Meer informatie vindt u in de brochure ‘Goed voorbereid op uw operatie’. Hierin staat onder andere wat u moet doen om u goed voor te bereiden op uw operatie. U krijgt deze brochure mee tijdens uw afspraak op het opnameplein. U kunt op onze website nwz.nl/operatie ook een filmpje over de voorbereiding op de operatie bekijken. U ziet alleen wat u bewust op de operatieafdeling meemaakt.