terug naar nwz.nl

Oedeemtherapie bij kanker

Oedeemtherapie is de verzamelnaam voor verschillende behandelingen waarbij vocht rond een wond of in weefsel afgevoerd wordt. Hierdoor heeft u minder last van pijn en zwelling na bijvoorbeeld een borstamputatie, borstsparende operatie en bestraling of het verwijderen van lymfeklieren uit de oksel (okselkliertoilet) of de lies (liesklierdissectie).  
U heeft voor oedeemtherapie altijd een verwijzing nodig. Dit gaat in overleg met verpleegkundig consulent mammacare, verpleegkundig specialist of plastisch chirurg 

Spreekuur huidtherapeut / oedeemfysiotherapeut
U kunt voor de verschillende vormen van oedeemtherapie terecht op het spreekuur van een gespecialiseerde huidtherapeut in Noordwest. U kunt een afspraak maken via de polikliniek plastische chirurgie. Het eerste intakegesprek is gratis.
U kunt ook terecht bij een oedeemfysiotherapeut bij u in de buurt. Bekijk het overzicht

Oedeemtherapie in Noordwest Ziekenhuisgroep
Manuele lymfedrainage
Dit is een speciale massagetechniek waarbij vocht rond de wond of in het weefsel afgevoerd wordt.

Ambulante compressietherapie
Bij ambulante compressietherapie krijgt u een zwachtel/verband om het gezwollen lichaamsdeel. Hierdoor neemt de zwelling af. U krijgt vervolgens een kous of bandage (verband) aangemeten zodat er niet opnieuw een zwelling kan ontstaan.

Littekenmassage 
De huidtherapeut kan met littekenmassage onder andere de volgende klachten behandelen:

  • ophoping van collageen (hypertrofie)
  • roodheid, pijn en jeuk
  • verkleuring
  • verharding
  • verkleving
  • slechte doorbloeding
  • oedeem (vochtophoping)
     

Het kan zijn dat littekenmassage gecombineerd wordt met siliconengel-pleisters of corticosteroïd-injecties. Ook voor deze behandeling heeft u een verwijzing nodig van de verpleegkundig consulent mammacare, verpleegkundig specialist of plastisch chirurg. 

Lymfetaping
Bij lymfetaping wordt speciaal lymfetape op verschillende manieren op de huid geplakt. Dit lymfetape stimuleert de afvoer van lymfevocht waardoor de pijn kan verminderen. Lymfetape kan ook gebruikt worden bij de behandeling van littekens.

Ondersteuning van de behandeling thuis (zelfmanagement)
Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u de behandeling ook zelf ondersteunt. Denkt u aan massage van een litteken of borst (na een operatie of reconstructie), een stevige sport- of compresse-bh en goede verzorging van de huid.

Vergoeding van de behandeling
Of uw zorgverzekeraar de behandeling vergoedt, is onder andere afhankelijk van uw zorgverzekering (pakket) en het type huidaandoening dat u laat behandelen.