terug naar nwz.nl

Radiotherapie prostaat uitwendig

Bij prostaatkanker wordt bestraling toegepast als alternatief voor een operatie of als de als de tumor terugkeert na een operatie.
Lees meer algemene informatie over radiotherapie (bestraling). Een bestraling van de prostaat kan ook inwendig worden toegepast. Lees meer over inwendige bestraling bij prostaatkanker.
 

Voorbereidingen voor de bestraling
Goudstaafjes
Om heel nauwkeurig te kunnen bestralen worden er vooraf 3 goudstaafjes (ook wel goudzaadjes genoemd) in de prostaat geplaatst. Deze gouden staafjes zijn zo groot als een rijstkorrel en zijn niet radioactief. Daarmee kunnen we later bij de bestraling heel precies controleren of u in de juiste houding ligt. 
 
CT scan en MRI scan
Minimaal 2 weken na het plaatsen van de goudstaafjes worden er 2 scans gemaakt: een CT scan en MRI scan. De radiotherapeut gebruikt deze gegevens bij het maken van het bestralingsplan. Bij de scans ligt u in dezelfde houding als bij de bestralingen.
 
De behandeling
Uitwendige bestraling prostaat
Bij uitwendige bestraling wordt de prostaat meestal 7 weken elke dag bestraald. U wordt bestraald vanuit verschillende richtingen waardoor het gezonde weefsel zoveel mogelijk wordt gespaard. Door de bestraling in meerdere kleine porties te verdelen, krijgt gezond weefsel kans om zich te herstellen. Deze behandeling gebeurt altijd poliklinisch.
 
Bijwerkingen
De bijwerkingen zijn plaatselijk. Mogelijke bijwerkingen zijn vooral plas- of darmklachten. Uw radiotherapeut bespreekt met u de eventuele bijwerkingen die kunnen optreden als gevolg van de behandeling.