terug naar nwz.nl

Basaalcelcarcinoom - behandeling en controle

Basaalcelcarcinoom is een soort huidkanker en kan op verschillende manier worden behandeld. Uw dermatoloog bepaalt na onderzoek in overleg met u de beste behandeling. Lees meer informatie over de behandelmethodes bij de behandeling van huidkanker.

Controle bij basaalcelcarcinoom
Na de behandeling van een basaalcelcarcinoom zal uw arts u zeker 1 keer controleren. Heeft u meerdere basaalcelcarcinomen, een huid die sterk beschadigd is door de zon of een verhoogd risico op het ontstaan van een nieuwe huidtumor, dan blijft u meestal jarenlang onder controle: 1 tot 4 keer per jaar.

Zelf uw huid controleren
Naast de controle van uw huid door de specialist adviseren wij u ook zelf uw huid in de gaten te houden. Het is beslist niet nodig uw huid elke dag te onderzoeken. Eens in de 2 à 3 maanden uw huid nauwkeurig op veranderingen bekijken, is voldoende.
Daarbij moet u letten op:

  • Veranderingen in en rond het litteken 
  • Nieuwe plekjes op een tot dan toe gave huid 
  • Veranderingen in reeds bestaande plekjes 
  • Zwellingen in bijvoorbeeld de hals, oksels of liezen 
     

Merkt u een of meer van deze veranderingen op? Neem dan contact op met uw huisarts of maak eerder een afspraak bij uw specialist.

Risico beperken
Voor de lange termijn beperkt u het risico op een nieuwe huidtumor door zo voorzichtig mogelijk te zijn met blootstelling van uw huid aan ultraviolette straling. Dit geldt vooral als u een lichte huid heeft.

Advies
Omdat bij huidkanker erfelijkheid een rol kan spelen, is het verstandig om ook uw kinderen extra goed te beschermen.