terug naar nwz.nl
Menu

Plaveiselcelcarcinoom - behandeling en controle

Plaveiselcelcarcinoom is een soort huidkanker en kan op verschillende manier worden behandeld. Uw dermatoloog bepaalt na onderzoek in overleg met u de beste behandeling. Lees meer informatie over de behandelmethodes bij de behandeling van huidkanker.

Controle bij plaveiselcelcarcinoom
Omdat na de behandeling van een plaveiselcelcarcinoom het risico op uitzaaiingen blijft bestaan, is de periode van controles meestal 5 tot 10 jaar.

Tijdens de controle bekijkt uw specialist het littekengebied en beoordeelt uw huid op eventuele nieuwe verdachte plekjes. Als u behandeld bent voor een plaveiselcelcarcinoom of melanoom, controleert uw specialist ook de regionale lymfeklieren. Dat zijn de lymfeklieren waar kankercellen als eerste langskomen.

Zelf uw huid controleren
Naast de controle van uw huid door de specialist adviseren wij u ook zelf uw huid in de gaten te houden. Het is beslist niet nodig uw huid elke dag te onderzoeken. Eens in de 2 à 3 maanden uw huid nauwkeurig op veranderingen bekijken, is voldoende.
Daarbij moet u letten op:

  • Veranderingen in en rond het litteken 
  • Nieuwe plekjes op een tot dan toe gave huid 
  • Veranderingen in reeds bestaande plekjes 
  • Zwellingen in bijvoorbeeld de hals, oksels of liezen


Merkt u een of meer van deze veranderingen op? Neem dan contact op met uw huisarts of maak eerder een afspraak bij uw specialist.

Risico beperken
Voor de lange termijn kunt u het risico op een nieuwe huidtumor beperken door zo voorzichtig mogelijk te zijn met blootstelling van uw huid aan ultraviolette straling. Dit geldt vooral als u een lichte huid heeft.

Advies
Omdat bij huidkanker erfelijkheid een rol kan spelen, is het verstandig om ook uw kinderen extra goed te beschermen.