terug naar nwz.nl

Baarmoederkanker - behandeling

Baarmoederkanker wordt meestal in een vroeg stadium ontdekt. Een opvallende klacht is namelijk abnormaal bloedverlies. Behandeling van baarmoederkanker bestaat vaak uit het operatief verwijderen van de baarmoeder en de eierstokken. Dit kan via een buikoperatie of een kijkoperatie. Soms is het noodzakelijk ook de lymfklieren in het kleine bekken te verwijderen. Het verwijderde weefsel wordt onderzocht door een patholoog. Afhankelijk van de uitslag is eventueel aanvullende behandeling nodig. Denkt u aan in- of uitwendige bestraling.

Inwendige bestraling (brachytherapie) vindt plaats in het AMC.

Hoe bereidt u zich voor op behandeling van baarmoederkanker?
Als een buikoperatie nodig is, leest u meer informatie bij de behandeling ‘Baarmoeder verwijderen’.

De casemanager: uw vaste aanspreekpunt
Voor, tijdens en na uw behandeling is de casemanager uw vaste aanspreekpunt. U kunt op haar werkdagen (uitgezonderd feestdagen) altijd bij haar terecht voor advies, voorlichting en uitleg over de behandeling. De casemanager werkt nauw samen met uw gynaecoloog en de andere betrokken zorgverleners van het behandelteam.
Heeft u niet kennisgemaakt met uw casemanager? Neem dan contact op met de polikliniek gynaecologie of stuur een mail naar casemanager.gynaecologie@mca.nl 

‘Lastmeter’ voor ondersteuning
De diagnose ‘kanker’ en de behandeling kunnen diep in uw leven ingrijpen. Dit geldt ook voor de mensen in uw omgeving. U krijgt daarom de zogenoemde Lastmeter aangeboden. Dit is een vragenlijst met daarin onder andere een soort thermometer waarmee u uw lichamelijke en eventuele psychosociale klachten in kaart kunt brengen. De Lastmeter kan u helpen in gesprek te gaan met uw zorgverlener(s) over problemen die u door uw ziekte ervaart. U vindt de Lastmeter ook op www.lastmeter.nl. Bekijk hieronder het filmpje over de lastmeter.