terug naar nwz.nl

Eierstokkanker - behandeling

Als de gynaecoloog na onderzoek een cyste in de eierstok ziet, dan wordt er een kansberekening gemaakt op het risico op eierstokkanker; Risk of Malignacy Index (RMI).
Bij een vermoeden van een kleine kans op eierstokkanker (lage RMI), verwijdert de gynaecoloog eerst alleen een eierstok. Dit gebeurt via een buikoperatie of een kijkoperatie. De patholoog onderzoekt de eierstok en u ontvangt na 2 weken de uitslag. Als na dit onderzoek blijkt dat het verwijderde weefsel toch kwaadaardig is, oftewel als er toch sprake is van eierstokkanker, kan het zijn dat de gynaecoloog u voor een tweede operatie verwijst naar het CGOA (Centrum voor Gynaecologische Oncologie Amsterdam) in Amsterdam.

Als de gynaecoloog vermoedt dat de kans groot is dat uw klachten wijzen op eierstokkanker (verhoogde RMI), dan wordt u meteen voor onderzoek en behandeling verwezen naar het CGOA in Amsterdam. In het CGOA wordt de afwijkende eierstok verwijderd en onderzocht (proeflaparotomie).

Behandeling van eierstokkanker in het CGOA
Tijdens een tweede operatie in het CGOA onderzoekt de patholoog direct het weefsel (vriescoupe onderzoek). Als het weefsel kwaadaardig is, worden ook de baarmoeder en de andere eierstok, de lymfeklieren in het bekken en het vetschort verwijderd. Ook worden stukjes weefsel in de buik afgenomen (stageringslaparotomie). Dit weefsel wordt na de operatie onderzocht door de patholoog. Als er eierstokkanker wordt geconstateerd, krijgt u chemotherapie.

Bij verder uitgebreide eierstokkanker wordt u doorverwezen naar het CGOA. Tijdens een operatie worden hier alle zichtbare tumoren verwijderd (debulking operatie). Aansluitend krijgt u dan chemotherapie.

Het kan zijn dat u start met chemotherapie, als opereren in eerste instantie niet mogelijk is. Voor chemotherapie kunt u terecht bij Noordwest. Na 2 of 3 kuren evalueren we het effect met een CT-scan en volgt mogelijk een operatie binnen het CGOA (interval debulkingsoperatie).

Hoe bereidt u zich voor op behandeling van eierstokkanker?
U krijgt van uw gynaecoloog en eventueel casemanager uitgebreide voorlichting over de operatie. De casemanager is gedurende de hele behandeling uw vaste aanspreekpunt. U kunt dus altijd met al uw vragen bij haar terecht. U kunt contact met haar opnemen via de polikliniek gynaecologie of per mail: casemanager.gynaecologie@nwz.nl