terug naar nwz.nl
Menu

Hodgkin lymfoom - behandeling

Als uit onderzoek blijkt dat u Hodgkin lymfoom (ziekte van Hodgkin of morbus Hodgkin) heeft, dan overlegt uw hematoloog met u over de beste behandelmethode. De behandeling hangt af van:

  • stadium van de ziekte
  • bloeduitslagen
  • conditie
  • leeftijd

De behandeling bestaat meestal uit het geven van chemotherapie en wanneer nodig volgt er bestraling (radiotherapie). Van uw hematoloog krijgt u uitgebreide informatie over uw behandeling.

Afhankelijk van het stadium van de ziekte kan tussen de 75% (stadium III en IV) en 90% (stadium I en II) van de patiënten worden genezen.
Het is heel belangrijk om goed behandeld te worden om de genezingskansen te vergroten. Genezing betekent dat de verkeerde cellen niet meer in het lichaam aanwezig zijn en dat u de ziekte niet meer terugkrijgt.

Wat kunt u verwachten tijdens en na uw behandeling?
De duur van de behandeling varieert van 4 tot 8 á 9 maanden. Tijdens en na de behandeling worden scans herhaald om te zien of u voldoende op de therapie heeft gereageerd.
Na de behandeling blijft u onder controle bij de hematoloog. In het begin komt u een keer in de 2 maanden terug voor controle, dit wordt in 5 jaar afgebouwd. Daarna komt u 1 keer per jaar op controle. Bij de controles wordt uw bloed onderzocht en als het nodig is wordt een scan gemaakt.

In het algemeen raden we u aan de conditie zo goed mogelijk in stand te houden door te wandelen, zwemmen en als het mogelijk is te fietsen. Roken tijdens en na de behandeling raden we ten strengste af. Verder denken we aan:

  • specifieke spieroefeningen, gericht op de versterking van onder andere de rugspieren
  • pijnbestrijding
  • medicijnen tegen botontkalking

Herstel & Balans
Bent u behandeld en heeft u moeite heeft om de draad van het dagelijks leven weer op te pakken? Dan kunt u gebruik maken van het revalidatieprogramma van Herstel & Balans. Dit programma is gericht op het verminderen van klachten zoals vermoeidheid, pijn, angst en depressie en verbeteren van de kwaliteit van leven.

De casemanager: uw vaste aanspreekpunt
U kunt verder voor, tijdens en na uw behandeling een beroep doen op een casemanager. Ze werkt nauw samen met uw hematoloog en alle artsen en zorgverleners die bij en na uw behandeling betrokken zijn. De casemanager is uw vaste aanspreekpunt, bij wie u met uw vragen terecht kunt.