terug naar nwz.nl
Menu

Ziekte van Waldenström - behandeling

Als uit onderzoek blijkt dat u de Ziekte van Waldenström heeft, kan het zijn dat u niet direct behandeld hoeft te worden. Als u geen klachten heeft, wordt vaak gewacht met het starten van de behandeling, omdat er nog vele jaren van behandelingen volgen.

De behandeling bestaat uit chemotherapie al dan niet in combinatie met andere aanvullende therapieën.
Als het bloed stroperig is geworden door een grote hoeveelheid abnormale eiwitten, kunnen met plasmaferese de eiwitten uit het bloed worden ‘gefilterd’.
Omdat de ziekte bij iedere patiënt verschilt, bepaalt uw behandelend specialist in overleg met u de meest bij u passende therapie.

In het algemeen raden we u aan de conditie zo goed mogelijk in stand te houden door te wandelen, zwemmen en als het mogelijk is te fietsen. Verder denken we aan:
  • specifieke spieroefeningen, gericht op de versterking van onder andere de rugspieren
  • pijnbestrijding
  • medicijnen tegen botontkalking
Herstel & Balans
Bent u behandeld en heeft u moeite om de draad van het dagelijks leven weer op te pakken? Dan kunt u gebruik te maken van het revalidatieprogramma van Herstel & Balans. Dit programma is gericht op het verminderen van klachten zoals vermoeidheid, pijn, angst en depressie en verbeteren van de kwaliteit van leven.

De casemanager: uw vaste aanspreekpunt
U kunt verder voor, tijdens en na uw behandeling een beroep doen op een casemanager. Ze werkt nauw samen met uw hematoloog en alle artsen en zorgverleners die bij en na uw behandeling betrokken zijn. De casemanager is uw vaste aanspreekpunt, bij wie u met uw vragen terecht kunt.