terug naar nwz.nl
Menu

Myelodysplastisch syndroom (MDS) - behandeling

De behandeling van Myelodysplastisch syndroom (MDS) kan variëren van geen behandeling tot een zeer intensieve behandeling, zoals chemotherapie in combinatie met stamceltransplantatie. Voordat de hematoloog in overleg met u de voor u beste behandeling kan bepalen, is het daarom noodzakelijk te weten om welke vorm van MDS het gaat. MDS is namelijk een verzameling van beenmergziekten waarbij fouten in de aanmaak van bloedcellen is ontstaan. Of de ziekte behandeld kan worden met als resultaat genezing hangt af van leeftijd en ernst van de ziekte en van de mate en soort chromosoomafwijking.
Sommige vormen van MDS blijken het voorstadium te zijn van acute of chronische leukemie.

In het algemeen raden we u aan de conditie zo goed mogelijk in stand te houden door te wandelen, zwemmen en als het mogelijk is te fietsen. Verder denken we aan:
  • specifieke spieroefeningen, gericht op de versterking van onder andere de rugspieren
  • pijnbestrijding
  • medicijnen tegen botontkalking

Herstel & Balans
Bent u behandeld en heeft u moeite heeft om de draad van het dagelijks leven weer op te pakken? Dan kunt u gebruik te maken van het revalidatieprogramma van Herstel & Balans. Dit programma is gericht op het verminderen van klachten zoals vermoeidheid, pijn, angst en depressie en verbeteren van de kwaliteit van leven.

De casemanager: uw vaste aanspreekpunt
U kunt verder voor, tijdens en na uw behandeling een beroep doen op een casemanager. Ze werkt nauw samen met uw hematoloog en alle artsen en zorgverleners die bij en na uw behandeling betrokken zijn. De casemanager is uw vaste aanspreekpunt, bij wie u met uw vragen terecht kunt.