terug naar nwz.nl

Radiotherapie bij huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. De meeste vormen van huidkanker (basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom) komen vaak voor in het hoofd-halsgebied.
 
Wat is radiotherapie?
Radiotherapie is een behandeling van kanker door middel van straling. Het doel van de behandeling is om kankercellen te doden terwijl gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven. De straling beschadigt het erfelijk materiaal (DNA). De kankercel verliest daardoor het vermogen om te delen en gaat dood. De benodigde dosis straling wordt meestal in kleine hoeveelheden verdeeld. Zo krijgt het gezonde weefsel tussendoor kans om zich te herstellen. U wordt op locatie Alkmaar behandeld.
 
Gesprek radiotherapeut-oncoloog
U krijgt eerst een gesprek met de radiotherapeut-oncoloog over de behandeling, de voorbereidingen en de bijwerkingen. Zo nodig krijgt u in een persoonlijk gesprek met de voorlichter aanvullende informatie.
 
Loodmasker als hulpmiddel
Bij het bestralen van huidtumoren gebruiken we een loodmasker. Dit masker beschermt omliggend weefsel tegen straling. Om dit masker te kunnen maken, wordt eerst een gipsafdruk gemaakt van het bestralingsgebied. Dit is pijnloos en duurt ongeveer 20 minuten.
 
De bestraling
Bij huidkanker gebruiken we een bestralingstoestel speciaal geschikt voor aandoeningen die aan de oppervlakte liggen. Deze bestraling wordt daarom ook wel oppervlaktetherapie of orthovolt genoemd. De straling dringt maar enkele millimeters diep de huid in. De bestraling is pijnloos en duurt maximaal 15 minuten. Tijdens de bestraling bent u alleen in de ruimte en moet u stil blijven liggen. U komt meestal iedere werkdag 3 tot 6 weken lang.
 
Bijwerkingen
Bestraling van huidkanker geeft alleen bijwerkingen op de plek die bestraald wordt. De huid wordt rood en kan stuk gaan. Er ontstaat vaak een korst en jeuk. Herstel van de huid treedt meestal 2 tot 6 weken na afloop van de bestraling op.