Mondholtekanker ontstaat in het slijmvlies van de mondholte. De behandeling is onder andere afhankelijk van de grootte van de tumor en van eventuele lymfklier uitzaaiingen in de hals. De behandeling wordt vervolgens afgestemd op uw persoonlijke situatie.
Transorale excisie
Een kleine of middelgrote tumor kan met een redelijk kleine operatie via de mond (transorale excisie) verwijderd worden.
Commando procedure
Een grote tumor wordt zo mogelijk met een uitgebreide operatie (commando-operatie) verwijderd. Het kan zijn dat na de operatie ook nog radiotherapie (bestraling) nodig is, soms in combinatie met chemotherapie.
Combinatie van chemo- en radiotherapie
Soms is een tumor door zijn grootte niet meer te opereren. Een operatie zou dan gepaard gaan met teveel functieverlies. Er kan dan gekozen worden voor een combinatie van chemotherapie en radiotherapie.
Als genezing niet mogelijk is
Soms is een tumor zo uitgebreid of uitgezaaid, dat genezing niet mogelijk is. De behandeling is dan gericht op het remmen van de groei van de tumor en bestrijding van eventuele pijn en/of andere klachten.
Hulp en begeleiding bij klachten
Het kan zijn dat u door de behandeling en/of de tumor zelf klachten krijgt. We proberen deze zoveel mogelijk te voorkomen en/of te behandelen:
- begeleiding van de mondhygiënist bij droge slijmvliezen door radiotherapie
- begeleiding van een logopedist bij slikklachten, problemen met kauwen of praten
- begeleiding van een fysiotherapeut bij oedeem, pijn en/of andere hals- en/of schouderklachten
- hulp en begeleiding van een gespecialiseerd verpleegkundige, maatschappelijk werker of psycholoog bij lichamelijke en psychosociale gevolgen zoals slecht slapen, veel piekeren, sombere stemming, relatieproblemen, financiële problemen, problemen op het werk