terug naar nwz.nl

Neus- en neusbijholtekanker - behandeling

Neuskanker ontstaat meestal in de huid van de neus. Neusbijholtekanker ontstaat vanuit het slijmvlies in de neusbijholten. De behandeling is onder andere afhankelijk van de grootte van de tumor en van eventuele lymfklier uitzaaiingen in de hals. Dit wordt op de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie onderzocht. De behandeling wordt vervolgens afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Behandeling van neuskanker
Uitwendige tumoren die in de huid van de neus ontstaan, worden bij voorkeur behandeld met radiotherapie (bestraling). Soms worden de tumoren chirurgisch verwijderd.

Behandeling van neusbijholtekanker
Tumoren in de neusbijholten worden in principe operatief verwijderd. Afhankelijk van uw situatie krijgt u daarna radiotherapie (bestraling) of een combinatie van radio- en chemotherapie (chemo-radiatie).

Halsklierdissectie
De keuze voor de beste behandeling is mede afhankelijk van eventuele uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals. Het kan zijn dat deze lymfeklieren operatief verwijderd moeten worden. We noemen dit een halsklierdissectie.

Als genezing niet mogelijk is
Soms is een tumor zo uitgebreid of uitgezaaid, dat genezing niet mogelijk is. De behandeling is dan gericht op het remmen van de groei van de tumor en bestrijding van eventuele pijn en/of andere klachten.

Hulp en begeleiding bij klachten
Het kan zijn dat u door de behandeling en/of de tumor zelf klachten krijgt. We proberen deze zoveel mogelijk te voorkomen en/of te behandelen:

  • begeleiding van de mondhygiënist bij droge slijmvliezen door radiotherapie
  • begeleiding van een logopedist bij slikklachten, problemen met kauwen of praten 
  • begeleiding van een fysiotherapeut bij oedeem, pijn en/of andere hals- en/of schouderklachten 
  • hulp en begeleiding van een gespecialiseerd verpleegkundige, maatschappelijk werker of psycholoog bij lichamelijke en psychosociale gevolgen zoals slecht slapen, veel piekeren, sombere stemming, relatieproblemen, financiële problemen, problemen op het werk