terug naar nwz.nl
Menu

Chemotherapie bij hoofd-halskanker

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen (cytostatica) om kankercellen te doden. Deze medicijnen stoppen het normale proces van celdeling, ook van normale gezonde cellen. Maar vooral kankercellen worden getroffen omdat deze zich meer en vaker delen. De gewone cellen herstellen na de chemotherapie weer.

Chemo-radiatie
Voor de behandeling van tumoren in het hoofd-halsgebied wordt zo nodig chemotherapie samen met radiotherapie (bestraling) gegeven. We noemen dit chemo-radiatie. Afhankelijk van uw situatie krijgt u alléén chemo-radiatie of in aanvulling op een operatie.

Begeleiding hoofd-halsteam
Krijgt u chemotherapie? Dan verwijst uw specialist u naar de polikliniek medische oncologie. U wordt tijdens de hele behandeling begeleid door de internist-oncoloog.

Wat kunt u na de chemotherapie verwachten?

Het kan zijn dat u door de chemotherapie klachten krijgt. Denk aan maag-darmklachten, haaruitval, droge huid en/of oedeem (vocht vasthouden). We proberen deze klachten zoveel mogelijk te voorkomen en/of te behandelen.

Hulp en begeleiding bij klachten
Het kan zijn dat u door de behandeling en/of de tumor zelf klachten krijgt. We proberen deze zoveel mogelijk te voorkomen en/of te behandelen:
  • begeleiding van de mondhygiënist bij droge slijmvliezen door radiotherapie
  • begeleiding van een logopedist bij slikklachten, problemen met kauwen of praten 
  • begeleiding van een fysiotherapeut bij oedeem, pijn en/of andere hals- en/of schouderklachten 
  • hulp en begeleiding van een gespecialiseerd verpleegkundige, maatschappelijk werker of psycholoog bij lichamelijke en psychosociale gevolgen zoals slecht slapen, veel piekeren, sombere stemming, relatieproblemen, financiële problemen, problemen op het werk