terug naar nwz.nl

Transorale excisie

Bij een transorale excisie wordt de tumor via de mond (trans-oraal) verwijderd. Als de tumor direct tegen het kaakbot ligt, kan het zijn dat ook een stukje van de kaak verwijderd wordt. U krijgt voor deze ingreep algehele anesthesie (narcose).

Hoe bereidt u zich voor op een transorale excisie?
Omdat u algehele narcose krijgt, moet u voor deze ingreep nuchter zijn. Lees meer over uw opname en bekijk de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie’.

Wat kunt u na een transorale excisie verwachten?
U blijft tot u voldoende hersteld bent, opgenomen op de verpleegafdeling KNO of de verpleegafdeling mondziekten, kaak en aangezichtschirurgie in Alkmaar. Voor goed herstel van de wond krijgt u zo nodig tijdelijk een aangepast dieet.

Hulp en begeleiding bij klachten
Het kan zijn dat u door de behandeling en/of de tumor zelf klachten krijgt. We proberen deze zoveel mogelijk te voorkomen en/of te behandelen:

  • begeleiding van de mondhygiënist bij droge slijmvliezen door radiotherapie
  • begeleiding van een logopedist bij slikklachten, problemen met kauwen of praten
  • begeleiding van een fysiotherapeut bij oedeem, pijn en/of andere hals- en/of schouderklachten
  • hulp en begeleiding van een gespecialiseerd verpleegkundige, maatschappelijk werker of psycholoog bij lichamelijke en psychosociale gevolgen zoals slecht slapen, veel piekeren, sombere stemming, relatieproblemen, financiële problemen, problemen op het werk