terug naar nwz.nl

Oorspeekselklierverwijdering

Onder en voor uw beide oren liggen de oorspeekselklieren. Dit zijn de klieren die bij de bof gezwollen zijn. Het kan nodig zijn om de oorspeekselklieren (gedeeltelijk) te verwijderen (parotidectomie) bij een goedaardig of kwaadaardig gezwel.

Om de aangezichtszenuw te sparen, deze ligt in het te opereren gebied, moet de KNO-arts een grote snede maken zodat de zenuw goed zichtbaar is. Vervolgens verwijdert de KNO-arts (een gedeelte van) de oorspeekselklier. Voor de afvoer van wondvocht krijgt u een wonddrain. Afhankelijk van de ingreep duurt de operatie 1 tot 4 uur.

Hoe bereidt u zich voor op een oorspeekselklieroperatie?
Omdat u algehele narcose krijgt, moet u voor deze ingreep nuchter zijn. Lees op de algemene website meer over uw opname en bekijk de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie’.

Wat kunt u verwachten na een operatie van de oorspeekselklier?
Omdat de aangezichtszenuw in het te opereren gebied ligt, kan het zijn dat deze tijdens de operatie wordt geraakt. Afhankelijk van de beschadiging van de zenuw, kan het zijn dat u na de operatie een scheef gezicht heeft door aangezichtsverlamming. Dit kan gedeeltelijk of helemaal herstellen. Dit hangt af van hoeveel en waar de zenuw geraakt is. Ook kan het zijn dat uw oor en het gebied eromheen wat doof aanvoelt. Dit verdwijnt geleidelijk en herstelt meestal helemaal.

Hulp en begeleiding bij klachten
Het kan zijn dat u door de behandeling en/of de tumor zelf klachten krijgt. We proberen deze zoveel mogelijk te voorkomen en/of te behandelen:

  • begeleiding van de mondhygiënist bij droge slijmvliezen door radiotherapie
  • begeleiding van een logopedist bij slikklachten, problemen met kauwen of praten
  • begeleiding van een fysiotherapeut bij oedeem, pijn en/of andere hals- en/of schouderklachten
  • hulp en begeleiding van een gespecialiseerd verpleegkundige, maatschappelijk werker of psycholoog bij lichamelijke en psychosociale gevolgen zoals slecht slapen, veel piekeren, sombere stemming, relatieproblemen, financiële problemen, problemen op het werk