terug naar nwz.nl

Echo van de borst en/of oksel

Als op de mammografie een afwijking zichtbaar is, kan het zijn dat u aansluitend een echografie krijgt van uw borst en/of oksel.

Bij een echo (echografie) brengen we inwendige weefsels en/of organen in beeld met behulp van geluidsgolven. Een zogenoemde transducer zendt de geluidssignalen uit en vangt de teruggekaatste geluidsgolven weer op. Net als bij een radarsysteem worden de teruggekaatste geluiden omgezet en zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. De geluidsgolven zijn pijnloos en volkomen onschadelijk. Voor goed contact tussen de transducer en de huid brengen we eerst gel aan op uw huid. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Soms is het nodig dat er nog een ander onderzoek wordt gedaan. Zo mogelijk gebeurt dit direct na het eerste onderzoek.

Bekijk de video 'Echografie, biopsie, punctie' van Borstkankervereniging Nederland.

Hoe bereidt u zich voor op een echo van de borst?
Bij dit onderzoek is geen speciale voorbereiding noodzakelijk.

Zo nodig een punctie
Als wordt vermoed dat de afwijking eventueel kwaadaardig is, neemt de radioloog met een naald meteen een klein stukje weefsel (biopt) uit de borst voor onderzoek. Dit gebeurt na een plaatselijke verdoving. Als de klieren in de oksel vergroot zijn, neemt de radioloog met een naald ook wat cellen uit de oksel weg. Deze cellen worden in het laboratorium onderzocht.

Verwijzing naar verpleegkundig consulent/specialist mammacare
Na de echografie met een punctie wordt u meteen verwezen naar een verpleegkundig consulent/specialist mammacare op onze borstkliniek. Deze verpleegkundige is deskundig in de opvang en begeleiding van patiënten met borstkanker of de verdenking daarvan. Zij beantwoordt uw vragen en geeft u informatie. Ook spreekt zij met u af wat er verder gaat gebeuren.

>naar de borstkliniek

Folders

Bekijk het complete overzicht van Patientenfolders.

Meer informatie

Er zijn geen suggesties voor meer informatie beschikbaar.