terug naar nwz.nl
Menu

Mammabiopsie stereotactisch

Als bij een mammografie een afwijking in uw borst is gezien, is vervolgonderzoek nodig in Alkmaar. Bij een stereotactische mammabiopsie neemt de radioloog een stukje weefsel (biopt) uit de afwijking in uw borst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van röntgenbeelden om de precieze plaats van de afwijking te bepalen. Een patholoog onderzoekt dit weefsel in het laboratorium.

Hoe verloopt een stereotactische mammabiopsie?
Bij dit onderzoek ligt u op uw buik op de onderzoekstafel. De te onderzoeken borst komt precies in een opening in het tafelblad. Onder het tafelblad bevinden zich het röntgenapparaat en een naaldgeleidingssysteem.
Net als bij een mammografie klemt de laborant uw borst tussen twee platen en maakt foto’s. Zo wordt de juiste plek bepaald. Tijdens het gehele onderzoek blijft de borst ingeklemd. Met de foto’s vanuit 2 verschillende richtingen kan het apparaat precies de plek van de afwijking berekenen. De plek waar de biopsienaald door uw huid gaat, wordt gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. De radioloog brengt vervolgens de biopsienaald in op de plek waar de afwijking zit. Daarna worden de biopten genomen. Na afloop van het onderzoek, heeft u een gesprek met de mammaverpleegkundige.

Hoe kunt u zich voorbereiden op een stereotactische mammabiopsie?
De informatie over uw onderzoek leest u in de patiëntenfolder, die u uitgereikt heeft gekregen op de afdeling radiologie. Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. We raden u aan om een broek of rok met trui of blouse te dragen, omdat u tijdens het onderzoek uw bovenlichaam moet ontbloten.
Wilt u voor het onderzoek geen bodylotion, crème, poeder of zinkzalf op uw bovenlichaam smeren? U mag wel deodorant gebruiken.

>naar de borstkliniek

Ziektebeelden

Meer informatie

Er zijn geen suggesties voor meer informatie beschikbaar.