terug naar nwz.nl

Plaveiselcelcarcinoom

Bij ongeveer 15% van de mensen met huidkanker gaat het om een plaveiselcelcarcinoom. Deze vorm van huidkanker komt vooral voor bij mensen van 60 jaar en ouder. Maar ook jongere mensen kunnen een plaveiselcelcarcinoom krijgen.

Het plaveiselcelcarcinoom groeit sneller dan het basaalcelcarcinoom. Als u niet wordt behandeld, zaait een plaveiselcelcarcinoom uit. Dat gebeurt meestal via de lymfeklieren in de buurt van de tumor.
Soms zaait het via het bloed naar andere organen uit. Het plaveiselcelcarcinoom is daardoor kwaadaardiger dan het basaalcelcarcinoom. Maar als deze op tijd wordt behandeld, zijn de vooruitzichten erg gunstig.

Wat merkt u van een plaveiselcelcarcinoom?
Het plaveiselcelcarcinoom kan overal voorkomen, maar voornamelijk op plaatsen die vaak en veel hebben blootgestaan aan zonlicht, zoals het gezicht (oren, onderlip), nek en handruggen. Een plaveiselcelcarcinoom aan de lippen is nogal eens te herkennen als een beginnende witte plek die langzaam wat dikker wordt en ook witte schilfers vertoont.

Een plaveiselcelcarcinoom ziet er veelal anders uit dan een basaalcelcarcinoom. Meestal begint een plaveiselcelcarcinoom als een bleekroze, ruw knobbeltje, soms met een schilferig wit centraal gedeelte. De karakteristieke parelachtige glans en de verwijde bloedvaatjes van het basaalcelcarcinoom ontbreken.
Soms is een biopsie nodig voor een definitief onderscheid.

Een voorstadium van een kwaadaardige afwijking van de huid (actinische keratose) gaat soms over in een plaveiselcelcarcinoom.

Is plaveiselcelcarcinoom te voorkomen?
In het algemeen kunnen we zeggen: geniet van de zon en verklein het risico op huidkanker door altijd verstandig te zonnen. Lees de folder ‘Verstandig zonnen’.

Keuze van de behandeling
De dermatoloog schat de prognose in met de volgende kenmerken van het plaveiselcelcarcinoom:

  • mate van kwaadaardigheid: hoe kwaadaardiger, hoe agressiever de tumor is
  • grootte van de tumor: een tumor groter dan 2 cm heeft een slechtere prognose dan een kleinere tumor
  • plaats: een tumor op het oor of op de lip is minder gunstig

Deze prognose is belangrijk voor de dermatoloog voor de keuze van uw behandeling.