terug naar nwz.nl

Merckelcelcarcinoom

Het merckelcelcarcinoom (merkelcelkanker) is een zeldzame vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker komt vooral bij oude mensen voor. De afwijking komt vooral voor in het hoofdhalsgebied, maar kan in principe overal op de huid voorkomen.

Wat merkt u van een merckelcelcarcinoom?
U ziet op de huid een bolvormige gladde zwelling, rood-paars van kleur, met soms rondom wat roodheid en vaatjes. Soms zijn er oppervlakkige verdikkingen. De doorsnede van de tumor is meestal 0,5-5 cm. U voelt zelden of nooit pijn. De afwijking bestaat vaak al langer, maar is de laatste tijd gaan groeien.

Is een merkelcelcarcinoom te voorkomen?
Hoe de afwijking ontstaat is niet precies bekend. Wel is het zeer waarschijnlijk dat blootstelling aan zonlicht een belangrijke rol speelt in het ontstaan van de tumor. In het algemeen kunnen we zeggen: geniet van de zon en verklein het risico op huidkanker door altijd verstandig te zonnen. Lees de folder ‘Verstandig zonnen’.

Prognose bij een merkelcelcarcinoom
Over het algemeen gedraagt een merkelcelcarcinoom zich agressief. De kans dat de tumor terugkomt op dezelfde plek of dat uitzaaiingen ontstaan nabij de oorspronkelijke tumor wordt geschat op ongeveer 50% binnen een jaar. Als er uitzaaiingen zijn, is de voorspelling over het verdere verloop van de ziekte, de prognose, erg somber.