terug naar nwz.nl

Vulvakanker

Alle aan de buitenkant zichtbare delen van de vrouwelijke geslachtsorganen noemen we de vulva. De vulva is dus het gebied rondom de vaginaopening van venusheuvel vooraan, tot de anus achteraan. In dit gebied liggen de grote en kleine schaamlippen, de clitoris, de ingang van het plaskanaal, (de rand van) het maagdenvlies en het perineum (de huid tussen vaginaopening en anus). Vulvakanker is een zeldzame kwaadaardige aandoening van de huid rond de vagina. Vulvakanker ontstaat vaak pas op oudere leeftijd (ouder dan 74 jaar).
Er zijn verschillende vormen van vulvakanker, de belangrijkste zijn:
 

  • vulvacarcinoom: deze vorm ontstaat in de huid van de schaamlippen. Deze soort komt het meeste voor (70%). Over het algemeen zijn dit traag groeiende tumoren. Als deze in een vroeg stadium worden ontdekt, zijn vulvacarcinomen over het algemeen redelijk succesvol te behandelen
  • vulvamelanoom: deze vorm ontstaat in de pigmentcellen van de huid van de schaamlippen


Wat merkt u van vulvakanker?
Bij vulvakanker kunt u last hebben van jeuk, branderigheid of irritatie en pijn van de schaamlippen, vooral tijdens en na het plassen. Soms is een zwelling voelbaar en treedt bloedverlies op.

Mocht bij u vulvacarcinoom worden geconstateerd dan wordt u doorverwezen naar het CGOA in Amsterdam voor uw verdere behandeling.