terug naar nwz.nl

Multipel myeloom

Multipel myeloom (ofwel Ziekte van Kahler) is een aandoening waarbij er sprake is van een kwaadaardige woekering van plasmacellen. Deze woekering gebeurt in het beenmerg. Er ontstaan hierdoor een aantal symptomen.
Het is niet bekend hoe multipel myeloom kan ontstaan. Mogelijk spelen chronische ontstekingen een rol door overprikkeling van het afweersysteem. Het is een zeldzame aandoening en komt met name voor bij mensen ouder dan 65 jaar. De ziekte komt even vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Wat merkt u van het multipel myeloom?
Bij multipel myeloom kunnen de symptomen variëren van nauwelijks ziekteverschijnselen tot zeer ernstig ziek zijn. Soms worden de botten aangetast (bothaarden of osteoporose). Er is risico voor botbreuken of wervelinzakkingen, dit noemen we ook wel botpijn. Verder kunt u last hebben van nierbeschadiging, bloedarmoede, verhoogd calcium in het bloed (hypercalciëmie), verhoogde kans op infecties, en door een eventueel tekort aan bloedplaatjes kans op bloedingen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Met bloed- en urine onderzoek wordt onderzocht of u een multipel myeloom heeft. Als u de ziekte heeft, wordt er beenmerg afgenomen om de ernst van de ziekte te onderzoeken.
Ook worden er röntgenfoto’s of een MRI gemaakt van de wervelkolom op de afdeling radiologie om eventuele aantasting zichtbaar te maken. Soms verwijzen we u voor een botscintigrafie naar de afdeling nucleaire geneeskunde.