terug naar nwz.nl

Borstamputatie

Bij een borstamputatie wordt al het borstklierweefsel onderhuids en de tepel verwijderd. De borstspier blijft gespaard. Dit heet een borstamputatie of een ablatio. Meestal wordt dit gecombineerd met het verwijderen van de schildwachtklier.
De operatie duurt ongeveer een uur en vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose). U verblijft hiervoor 1 nacht in het ziekenhuis.

Bekijk de video 'Operatie borstamputatie' van Borstkankervereniging Nederland.

Na de operatie
De patholoog onderzoekt het verwijderde borstklierweefsel. Er wordt onderzocht:

  • of er in de snijvlakken geen kwaadaardige cellen aanwezig zijn
  • wat de definitieve eigenschappen van de tumor zijn


Ongeveer 7 werkdagen na de operatie komt u voor controle terug op de borstkliniek. U heeft dan een afspraak bij de chirurg en de verpleegkundig consulent/specialist mammacare. U krijgt de uitslag van het weefselonderzoek en informatie over de eventuele nabehandeling.

Hoe bereidt u zich voor op de operatie?
In de patiëntenfolder ‘Borstamputatie’ leest u alles over de operatie.

Algemene folder en filmpje 
Meer informatie vindt u in de brochure ‘Goed voorbereid op uw operatie’. Hierin staat onder andere wat u moet doen om u goed voor te bereiden op uw operatie. U krijgt deze brochure mee tijdens uw afspraak op het opnameplein. U kunt op onze website nwz.nl/operatie ook een filmpje over de voorbereiding op de operatie bekijken. U ziet alleen wat u bewust op de operatieafdeling meemaakt.