terug naar nwz.nl

Halsklierdissectie

Bij een halsklierdissectie worden tijdens een operatie (een deel van) de lymfeklieren samen met het omliggende vetweefsel uit de hals verwijderd. Dit kan noodzakelijk zijn bij uitzaaiingen in de lymfeklieren óf om dit te voorkomen. U wordt voor deze operatie opgenomen op de afdeling KNO of de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. U krijgt voor deze ingreep algehele anesthesie (narcose).

Hoe bereidt u zich voor op een halsklierdissectie?
Omdat u algehele narcose krijgt, moet u voor deze ingreep nuchter zijn. Lees op de algemene website meer over uw opname en bekijk de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie’.

Wat kunt u na een halsklierdissectie verwachten?
Na een halklierdissectie kunt u oedeem (vochtophoping) in de hals krijgen en pijn of functie beperkingen van schouder. Dit wordt meestal behandeld met fysiotherapie.

Hulp en begeleiding bij klachten
Het kan zijn dat u door de behandeling en/of de tumor zelf klachten krijgt. We proberen deze zoveel mogelijk te voorkomen en/of te behandelen:

  • begeleiding van de mondhygiënist bij droge slijmvliezen door radiotherapie
  • begeleiding van een logopedist bij slikklachten, problemen met kauwen of praten 
  • begeleiding van een fysiotherapeut bij oedeem, pijn en/of andere hals- en/of schouderklachten 
  • hulp en begeleiding van een gespecialiseerd verpleegkundige, maatschappelijk werker of psycholoog bij lichamelijke en psychosociale gevolgen zoals slecht slapen, veel piekeren, sombere stemming, relatieproblemen, financiële problemen, problemen op het werk