terug naar nwz.nl

Hormoontherapie bij borstkanker

Heeft u een hormoongevoelige tumor? Dan krijgt u in overleg met uw oncoloog zo nodig een anti-hormoonbehandeling. Een anti-hormoonbehandeling is een behandeling van kanker met anti-hormonen. Dit noemen we ook wel anti-hormonale therapie. Of kort gezegd, hormoontherapie. De term hormoontherapie klopt dus eigenlijk niet, omdat u geen hormonen toegediend krijgt. U krijgt juist medicijnen die de productie van hormonen tegengaan of de werking van hormonen verminderen.

Hoe werkt hormoontherapie?
Bij een hormoonbehandeling krijgt u medicijnen die ervoor zorgen dat:

  • het lichaam minder of geen geslachtshormonen meer aanmaakt
  • de geslachtshormonen zich niet langer aan de tumorcellen kunnen hechten

Op die manier kunnen de tumorcellen zich niet meer delen en worden tumorcellen in het lichaam gedood. De kans op genezing wordt hiermee groter, of het risico op het ontstaan van uitzaaiingen of een nieuwe tumor wordt zo klein mogelijk gemaakt.

Bijwerkingen
Bij de anti-hormoon behandeling kunnen bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen zijn in het begin meestal het heftigst. Na een 2-3 maanden kan dit ook weer minder worden. Dit komt omdat de medicijnen ook de normale functies van oestrogeen en progesteron blokkeren, het lichaam moet hier aan wennen. Niet iedereen heeft last van bijwerkingen. Het is niet te voorspellen of u last krijgt van de bijwerkingen en welke bijwerkingen dat zijn. 

Folder en video's
Lees in de folder ‘Hormoonbehandeling bij kanker’ alle informatie over de behandeling, bijwerkingen die u kunt verwachten en de adviezen.
Bekijk ook de video's ‘Introductie van behandeling met medicatie’ en 'Behandeling met medicatie - Hormoontherapie' van Borstkankervereniging Nederland.