terug naar nwz.nl

Merkelcelcarcinoom - behandeling

Een merkelcarcinoom wordt als het mogelijk is met een ruime marge operatief verwijderd. Vaak worden ook lymfeklieren om de tumor heen (regionale lymfeklieren) weggenomen, omdat deze vaak uitgezaaide cellen bevatten. Soms gebeurt dit via een schildwachtklierprocedure.
Als het merkelcelcarcinoom niet (of niet met zekerheid) radicaal (volledig) verwijderd is, kan radiotherapie worden gegeven. Bij uitzaaiingen van de tumor is chemotherapie een mogelijkheid.

Controle bij merkelcelcarcinoom
Uw arts controleert u de eerste jaren regelmatig, na 5 jaar meestal eenmaal per jaar. De totale controleperiode duurt ongeveer 10 jaar.
Als u een sterk verhoogd risico op huidkanker heeft, is levenslange controle nodig.

Tijdens de controle bekijkt uw specialist het littekengebied en beoordeelt uw huid op eventuele nieuwe verdachte plekjes.

Zelf uw huid controleren
Naast de controle van uw huid door de specialist adviseren we u ook zelf uw huid in de gaten te houden. Het is beslist niet nodig uw huid elke dag te onderzoeken.
Daarbij moet u letten op:

  • Veranderingen in en rond het litteken 
  • Nieuwe plekjes op een tot dan toe gave huid 
  • Veranderingen in reeds bestaande plekjes 
  • Zwellingen in bijvoorbeeld de hals, oksels of liezen
     

Merkt u een of meer van deze veranderingen op? Neem dan contact op met uw huisarts of maak eerder een afspraak bij uw specialist.

Risico beperken
Voor de lange termijn kunt u het risico op een nieuwe huidtumor beperken door zo voorzichtig mogelijk te zijn met blootstelling van uw huid aan ultraviolette straling. Dit geldt vooral als u een lichte huid heeft.

Advies
Omdat bij huidkanker erfelijkheid een rol kan spelen, is het verstandig om ook uw kinderen extra goed te beschermen.