In het hoofd-hals gebied bevinden zich 6 grote speekselklieren: 2 onderkaakspeekselklieren, 2 oorspeekselklieren en 2 ondertongspeekselklieren. Deze speekselklieren zorgen gezamenlijk voor een groot deel van de dagelijkse speekselproductie die nodig is bij de spijsvertering en het vochtig houden van de slijmvliezen in de mond en keel. Het kan nodig zijn om de onderkaakspeekselklieren te opereren:
- als de afvoerbuis van de speekselklier ontstoken raakt door vorming van stenen in de buis
- bij een goedaardig of kwaadaardig gezwel
De hoofd-hals chirurg in Alkmaar verwijdert de speekselklier via een huidsnede van zo’n 5 centimeter. De hoofd-hals chirurg probeert de aangezichtszenuw en de tong- en smaakzenuw die door dit gebied lopen, te sparen. Het kan zijn dat de arts ook een aantal lymfeklieren verwijdert. U krijgt een wonddrain voor afvoer van het wondvocht. De operatie duurt ongeveer een uur. U blijft zo’n 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis.
Hoe bereidt u zich voor op een onderkaakspeekselklieroperatie?
Omdat u algehele narcose krijgt, moet u voor deze ingreep nuchter zijn. Lees op de algemene website meer over uw opname en bekijk de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie’.
Wat kunt u verwachten na een operatie van de onderkaakspeekselklier?
U heeft na de operatie last van een doof gevoel in en rond uw kaak. Dit verdwijnt geleidelijk en herstelt meestal helemaal. Daarnaast kan de mondhoek aan de geopereerde zijde scheef hangen. Dit kan ontstaan door een kneuzing of doorsnijden van een van de aftakkingen van de aangezichtszenuw.
Hulp en begeleiding bij klachten
Het kan zijn dat u door de behandeling en/of de tumor zelf klachten krijgt. We proberen deze zoveel mogelijk te voorkomen en/of te behandelen:
- begeleiding van de mondhygiënist bij droge slijmvliezen door radiotherapie
- begeleiding van een logopedist bij slikklachten, problemen met kauwen of praten
- begeleiding van een fysiotherapeut bij oedeem, pijn en/of andere hals- en/of schouderklachten
- hulp en begeleiding van een gespecialiseerd verpleegkundige, maatschappelijk werker of psycholoog bij lichamelijke en psychosociale gevolgen zoals slecht slapen, veel piekeren, sombere stemming, relatieproblemen, financiële problemen, problemen op het werk