terug naar nwz.nl

Chronische myeloïde leukemie (CML)

Leukemie wordt verdeeld in acuut en chronisch. Als de diagnose acute leukemie is gesteld, wordt u meestal naar een academisch ziekenhuis doorverwezen voor behandeling.
Chronische myeloïde leukemie (CML) is een zeer zeldzame vorm van leukemie (14 mensen op 1 miljoen). De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 50 en 60 jaar. De ziekte geeft vaak weinig klachten en wordt vaak bij toeval ontdekt tijdens een routineonderzoek.
CML is een kwaadaardige ziekte van het bloed. Er is in de stamcel een fout opgetreden in de chromosomen, waardoor cellen sneller gaan delen. Vooral witte bloedcellen vermenigvuldigen zich zowel in het bloed als in het beenmerg, vaak ook met een toename van de bloedplaatjes. De ziekte is niet erfelijk of overdraagbaar.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld door bloedonderzoek en aanvullend beenmergonderzoek. In het beenmergonderzoek zal de grote hoeveelheid witte bloedcellen opvallen. Deze kunnen botpijn veroorzaken.
Voor een definitieve diagnose wordt een chromosoomonderzoek uitgevoerd. Ook wordt een PCR-onderzoek gedaan voor het DNA-onderzoek. Deze methode gebruiken we om na de behandeling aan te tonen of de behandeling werkt.