Bij dunne darmkanker zit er een kwaadaardige tumor (kanker) in de dunne darm. De dunne darm loopt van uw maag naar uw dikke darm en is 4 tot 6 meter lang. De dunne darm bestaat uit 3 delen:
- het eerste deel is de twaalfvingerige darm (duodenum). Hier begint de vertering van het eten door verteringssappen
- daarna komt de nuchtere darm (jejunum) waar voedingsstoffen uit het eten worden gehaald. Deze komen via het slijmvlies in uw bloed terecht
- het laatste gedeelte is de kronkeldarm (ileum) waar de laatste voedingsstoffen en sommige vitamines nog uit het eten worden gehaald. De rest wat overblijft van het eten gaat naar de dikke darm
Ook is de dunne darm belangrijk bij het regelen van de bloedsuiker en goede werking van het immuunsysteem.
Dunne darmkanker komt niet vaak voor.
Wat merkt u van dunne darmkanker?
Bij dunne darmkanker kunt u last hebben van:
- misselijkheid
- overgeven
- afvallen zonder dat duidelijk is waarom
Niet iedereen met dunne darmkanker heeft dezelfde klachten. Dat ligt aan waar de tumor precies zit. U kunt ook last krijgen van vage buikpijn, buikkramp of een opgeblazen gevoel. Of u voelt een zwelling in uw buik. Soms hebben mensen met dunne darmkanker minder zin om te eten en voelen ze zich moe of duizelig.
Oorzaken en risicofactoren dunne darmkanker
De precieze oorzaak van dunne darmkanker is niet bekend. Wel zijn er risicofactoren die de kans groter maken dat u dunne darmkanker krijgt. Bijvoorbeeld de ziekte van Crohn. Bij deze ziekte heeft u een chronische ontsteking in uw (dunne) darm.
Verder lijken onderstaande leefstijlgewoontes risicofactoren (maar er is nog meer onderzoek nodig):
- eten van veel rood vlees en bewerkt vlees (vleeswaren)
- roken
- overmatig alcoholgebruik
- weinig bewegen en overgewicht
Uitzaaiingen bij dunne darmkanker
Dunne darmkanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kankercellen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam verder groeien. Dunne darmkanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren, de lever en het buikvlies. Uitzaaiingen naar andere plekken zijn zeldzamer.
Onderzoeken
Om te onderzoeken of misschien een tumor in de dunne darm zit wordt vaak eerst bloedonderzoek, kijkonderzoek van de dunne darm of een CT-scan van de buik en longen gemaakt.
Daarnaast kunnen meer onderzoeken nodig zijn om vast te stellen of het om dunne darmkanker gaat, hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn. Van uw arts hoort u welke onderzoeken voor u van toepassing zijn.