terug naar nwz.nl
Menu

Cystectomie (omleiding urinewegen)

Bij een cystectomie verwijdert de uroloog de blaas en worden tijdens dezelfde operatie ook uw urinewegen omgeleid. Afhankelijk van uw situatie en voorkeur betekent dit dat u een urinestoma (uitwendig) krijgt of een alternatief voor uw blaas in de buikholte. Uw uroloog en een gespecialiseerde stomaverpleegkundige overleggen en bespreken dit van tevoren zorgvuldig met u. Vaak is blaaskanker de aanleiding voor deze ingrijpende operatie. Behalve de blaas worden bij vrouwen zo nodig ook de baarmoeder, de eierstokken en de voorwand van de vagina weggenomen. Bij mannen worden zo nodig ook de prostaat en de zaadblazen verwijderd. Ook dit gebeurt tijdens dezelfde operatie.

Hoe bereidt u zich voor op een cystectomie?
In overleg met uw uroloog stopt u voor de ingreep tijdelijk met bloedverdunnende medicijnen (als u die gebruikt). Omdat u algehele anesthesie (narcose) krijgt, moet u voor de ingreep nuchter zijn.
Lees op de algemene website meer over uw opname en bekijk de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie’.

Wat kunt u verwachten na een cystectomie?
Voor goed herstel is het belangrijk dat u de eerste 6 tot 8 weken rustig aan doet. Voor het leren omgaan met uw urinestoma wordt u intensief begeleid door de stomaverpleegkundige.  

Ziektebeelden

Meer informatie

Er zijn geen suggesties voor meer informatie beschikbaar.