terug naar nwz.nl

Prostatectomie (verwijderen prostaat)

Bij een prostatectomie verwijdert de uroloog de prostaat, de zaadblaasjes en zo nodig de lymfeklieren in de omgeving. Hierna maakt de uroloog een nieuwe verbinding tussen de blaas en de plasbuis. De operatie duurt tussen de 1,5 en 3 uur. Dit is afhankelijk van het wel of niet verwijderen van de lymfeklieren. De operatie gebeurt in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) met de zogenoemde DaVinci operatierobot. Een voorwaarde is dat de tumor zich nog niet is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Door te opereren met de robot kan de uroloog de operatie heel precies uitvoeren. Ook heeft u kleinere wondjes en minder bloedverlies. Daardoor herstelt u sneller.

Hoe bereidt u zich voor op een prostaatoperatie?
Uw behandelend uroloog en uw casemanager in Noordwest zorgen ervoor dat u aangemeld wordt bij het Antoni van Leeuwenhoek. Een polikliniekmedewerker van het Antoni van Leeuwenhoek neemt vervolgens contact met u op voor de afspraken voor uw operatie:

  • afspraak voor anesthesioloog, omdat u narcose krijgt
  • groepsvoorlichting over de operatie
  • bloedafname
     

Hoe ziet de operatiedag er in het AVL uit?
Bekijk hiervoor deze video. Het geeft een goed beeld wat u kan verwachten.

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen


Wat kunt u verwachten na een prostaatoperatie?
Als alles goed gaat, kunt u de volgende dag na de operatie naar huis. U heeft dan een urinekatheter. Voor controle van de urinekatheter en begeleiding thuis neemt een wijkverpleegkundige contact met u op. Uw casemanager van Noordwest houdt thuis telefonisch contact met u. U krijgt 10-14 dagen na uw ontslag een afspraak in Noordwest om de urinekatheter te verwijderen en voor de uitslag van het weefselonderzoek. Ook de nacontroles vinden plaats in Noordwest. 

Het kan zijn dat u na de ingreep last houdt van incontinentie en erectieproblemen. Meer informatie vindt u in de folder ‘ Prostaatkanker, verwijderen van de prostaat met de DaVinci operatierobot’. Deze vindt u in het rechts onder het menu 'Folders'.