terug naar nwz.nl
Menu

Prostatectomie (verwijderen prostaat)

Prostatectomie betekent dat de uroloog de prostaat in zijn geheel operatief verwijdert. Dit gebeurt in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) met de DaVinci operatierobot. Een voorwaarde is dat de tumor zich nog niet heeft uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Door te opereren met de robot kan de uroloog de operatie heel precies uitvoeren. Ook heeft u een kleinere wond en minder bloedverlies. Daardoor herstelt u sneller.

Hoe bereidt u zich voor op een prostaatoperatie?
Uw behandelend uroloog in Noordwest en uw casemanager zorgen ervoor dat u aangemeld wordt bij het Antoni van Leeuwenhoek. Een polikliniekmedewerker van het Antoni van Leeuwenhoek neemt vervolgens contact met u op voor de afspraken voor uw operatie:

  • afspraak voor anesthesioloog, omdat u narcose krijgt
  • groepsvoorlichting voor de operatie
  • bloedafname
     

Wat kunt u verwachten na een prostaatoperatie?
Vanuit het AVL gaat u direct naar huis met een urinekatheter. Voor controle van de urinekatheter neemt een wijkverpleegkundige contact met u op. Begeleiding, controle en met uw vragen gaat u weer naar Noordwest. U krijgt 10-14 dagen na uw ontslag een afspraak in Noordwest om de urinekatheter te verwijderen. Het kan zijn dat u na de ingreep last houdt van incontinentie en erectieproblemen. Meer informatie vindt u in de folder ‘ Prostaatkanker, verwijderen van de prostaat met de DaVinci operatierobot’. Deze folder vindt u binnenkort op deze pagina.