terug naar nwz.nl

Chronische myeloïde leukemie (CML) - behandeling

Chronische myeloïde leukemie (CML) wordt behandeld met medicijnen die specifiek het eiwitproduct van de tumorcellen blokkeren. Hierdoor kunnen deze cellen niet worden gevormd. Het resultaat is dat de CML-cellen afsterven en de ziekte verdwijnt.
Tijdens deze behandeling met medicijnen, komt u regelmatig voor controle, waarbij we kijken of er verminderde gevoeligheid is voor de blokkerende medicijnen. Als dit zo is kunnen we medicijnen geven met een iets andere werking, waardoor de ziekte alsnog onder controle komt. Als dit helemaal niet lukt, kan worden overwogen om een stamceltransplantatie met cellen van een broer, zus of onverwante donor te geven.
Het is mogelijk, dat na de behandeling met medicijnen CML-cellen achterblijven. Hierdoor kan de ziekte na verloop van jaren terugkomen. Op dat moment zal de hematoloog met u bespreken om eventueel toch stamceltransplantatie uit te voeren.

Wat kunt u verwachten na uw behandeling?
De behandeling met blokkerende medicijnen blijft bestaan. U blijft dus onder behandeling van de hematoloog. Als u enige tijd al stabiel bent zonder aantoonbare resten van de ziekte in het bloed, dan kan de hematoloog onderzoeken of u kunt stoppen met deze medicijnen.

In het algemeen raden we u aan de conditie zo goed mogelijk in stand te houden door te wandelen, zwemmen en als het mogelijk is te fietsen. Verder denken we aan:

  • specifieke spieroefeningen, gericht op de versterking van onder andere de rugspieren
  • pijnbestrijding
  • medicijnen tegen botontkalking
     

Bewegen en herstel
Tijdens uw behandeling of herstelperiode, kunt u behoefte hebben aan extra ondersteuning bij sporten, eten of werkhervatting. Lees op onze website meer over revalidatie en herstel.

De casemanager: uw vaste aanspreekpunt
U kunt verder voor, tijdens en na uw behandeling een beroep doen op een casemanager. Ze werkt nauw samen met uw hematoloog en alle artsen en zorgverleners die bij en na uw behandeling betrokken zijn. De casemanager is uw vaste aanspreekpunt, bij wie u met uw vragen terecht kunt.