terug naar nwz.nl

Chemotherapie

Chemotherapie is de behandeling van kanker met medicijnen (zogenoemde cytostatica). Deze medicijnen kunnen kankercellen doden of hun celdeling remmen. Daardoor kan de kanker genezen of kunnen tumoren kleiner worden. Chemotherapie is samen met een operatie en bestraling de meest gebruikte manier om kanker te behandelen.

Doel van de chemotherapie 
Een behandeling kan gericht zijn op genezing, maar ook op het remmen van de ziekte. Chemotherapie kan op verschillende manieren worden ingezet. Dit kan vóór de operatie zijn maar ook na de operatie als aanvullende behandeling. Als u geen operatie krijgt, kan chemotherapie ook gegeven worden om de ziekte te remmen of om klachten te verminderen of te voorkomen.

Welke chemotherapie krijgt u? 
Er zijn veel verschillende soorten medicatie (cytostatica). Afhankelijk van uw conditie en het soort kanker, wordt een keuze gemaakt voor de meest geschikte chemotherapie. Uw arts vertelt u welke chemokuur u krijgt, hoe vaak u voor de kuur naar het ziekenhuis komt en hoe lang deze duurt. In de behandelwijzer die u krijgt, kunt u alles nog rustig nalezen.

Hoe krijgt u de chemokuur toegediend?
In overleg met uw arts krijgt u de chemokuur:

  • via een infuus
  • in tabletvorm


Bijwerkingen
Chemotherapie grijpt ook in op gewone gezonde cellen. Onder andere in het beenmerg, de mond, maag en darmen. Daardoor kunt u last krijgen van bijwerkingen. Elke chemotherapie heeft zijn eigen specifieke bijwerkingen. De bijwerkingen verschillen verder van persoon tot persoon en zijn bovendien afhankelijk van uw conditie. De gewone cellen herstellen meestal na de chemotherapie.

U krijgt van uw oncologieverpleegkundige of casemanager uitleg over de bijwerkingen die u eventueel kunt verwachten.

Video over oncologische behandelingen
Wilt u met uw naasten - voordat u het voorlichtingsgesprek heeft met de verpleegkundige -  de video bekijken over oncologische behandelingen? U bent dan beter voorbereid op het gesprek en is er meer ruimte om op uw vragen in te gaan. In deze video vindt u uitleg over chemo-, immuno- en/of targettherapie en vertellen patiënten hun ervaring. Bekijk de video op nwz.nl/oncobehandeling.
Houdt u er rekening mee dat het keuzemenu in de video alleen werkt in de gangbare moderne browsers zoals google Chrome en Firefox. 

Bekijk ook de video's 'Chemotherapie' en 'Doelgerichte therapie' van Borstkankervereniging Nederland.