terug naar nwz.nl
Menu

Hersentumor behandeling

De behandeling van een primaire hersentumor is afhankelijk van de aard van de tumor en de plek van de tumor in de hersenen of in de hersenvliezen. De behandeling kan bestaan uit:

  • chirurgie (operatie)
  • radiotherapie
  • chemotherapie 

of een combinatie hiervan. 
In het geval van goedaardige tumoren wordt soms gekozen om af te wachten, omdat behandeling (nog) niet nodig is. 

Operatie bij een hersentumor 
Bij de operatie (craniotomie) wordt op een zo veilig mogelijke manier zoveel mogelijk afwijkend weefsel weggenomen, afhankelijk van de plek van de tumor in de hersenen. Als de tumor of een deel ervan verwijderd is, geeft dit meestal een snelle verlichting van de klachten. Het is niet altijd mogelijk om de tumor volledig te verwijderen. Vrijwel altijd zal er een restje tumorweefsel of tumorcellen achter blijven in de rand van het gebied. Afhankelijk van de conditie van de patiënt en het type tumor volgt er vaak een nabehandeling met bestraling en/of chemotherapie om de tumorcellen in de rand van de operatieholte zoveel mogelijk te vernietigen. 

Hoe kunt u zich voorbereiden op een operatie van een hersentumor?
U krijgt van uw neurochirurg en casemanager uitgebreide voorlichting over de operatie. Omdat u algehele anesthesie (narcose) krijgt, moet u voor de ingreep nuchter zijn. Lees op de algemene Noordwest-site meer over uw opname en bekijk de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie’.

Chemotherapie bij een hersentumor 
Chemotherapie is de behandeling van de tumor met medicijnen, de zogenaamde cytostatica. Doel van de chemotherapie is de kwaadaardige cellen zoveel mogelijk te vernietigen, terwijl gezonde cellen zo min mogelijk last ondervinden van de chemotherapie. 
Een kuur is de periode waarin de medicijnen worden toegediend. Het aantal kuren dat wordt gegeven hangt samen met de manier waarop de medicijnen worden verdragen en van de manier waarop de tumor reageert op de behandeling. Wordt de chemotherapie goed verdragen en reageert de tumor gunstig op de toediening van de cytostatica (dit kan betekenen dat het ziekteproces in omvang afneemt of stabiel blijft), dan zal de behandeling worden voortgezet to meestal 6 of 12 kuren.

Radiotherapie bij een hersentumor 
Het doel van radiotherapie (bestraling) is het remmen van tumorgroei waardoor kwaliteit van leven zo lang mogelijk behouden blijft. Lees meer informatie over radiotherapie bij hersentumoren.