terug naar nwz.nl

Palliatieve bestraling (radiotherapie)

Voor de behandeling van uitzaaiingen (metastasen) van kanker kunt u bestraling krijgen. Bestraling kan de ziekte niet meer genezen. We noemen dit een palliatieve behandeling. Het doel van de behandeling is:

  • klachten verminderen of voorkomen, bijvoorbeeld bij pijn of een bloeding
  • uitbreiding van de kanker remmen

Bekijk algemene informatie over bestraling

Voorbereiding voor de bestraling
Gesprek radiotherapeut – oncoloog
U krijgt eerst een gesprek met de radiotherapeut-oncoloog. Tijdens dit gesprek bespreekt de radiotherapeut met u:

  • de behandeling
  • de voorbereiding
  • de bijwerkingen

Ook hoort u hoe vaak bestraling nodig is. Het aantal bestralingen kan verschillen van 1 tot 10 keer. Meestal komt u 4 keer per week. Dit is afhankelijk van het doel van de bestraling en uw persoonlijke situatie.

CT-scan
Bij de CT-scan maken we opnames van het te bestralen gebied. Hiermee kunnen wij bekijken hoe de bestraling uitgevoerd gaat worden. Bij de CT-scan bepalen wij ook de houding die tijdens de bestraling nodig is. Om deze houding steeds terug te vinden, brengen we markeringen op uw huid aan. Deze markeringen bestaan uit inktlijnen en soms kleine tatoeagepuntjes. Wanneer u bestraling krijgt op het hoofd, nek- of schoudergebied, wordt er een zogenoemde fixatiemasker gemaakt.


De behandeling
Tijdens de bestraling ligt u in dezelfde houding als bij de CT-scan. Om dit te controleren maken wij dagelijks foto’s tijdens de bestraling. Van de bestraling zelf merkt u helemaal niets. De totale afspraak duurt tussen de 10 en 20 minuten.


Bijwerkingen
De behandeling kan bijwerkingen geven. De mate waarin u hier last van krijgt is per persoon verschillend en is afhankelijk van het gebied dat we bestralen. Dit bespreekt de radiotherapeut met u.


Meer informatie
Verdere informatie krijgt u tijdens het gesprek met de radiotherapeut. U krijgt dan ook de behandelwijzer radiotherapie mee met alle belangrijke informatie. Tussendoor kunt u uw vragen stellen aan degenen die u begeleiden tijdens de behandeling. Omdat u veel informatie krijgt raden wij u aan om bij alle gesprekken iemand mee te nemen.

Ziektebeelden

Er is geen informatie beschikbaar over relevante ziektebeelden. Bekijk het complete overzicht van ziektebeelden.

Folders

Bekijk het complete overzicht van Patientenfolders.

Meer informatie

Er zijn geen suggesties voor meer informatie beschikbaar.